Президентът на Малави Лазарус Чаквера спря с незабавен ефект всички

...
Президентът на Малави Лазарус Чаквера спря с незабавен ефект всички
Коментари Харесай

Президентът на Малави Чаквера забранява на себе си и на своя кабинет да пътува в чужбина

Президентът на Малави Лазарус Чаквера спря с неотложен резултат всички интернационалните пътувания за себе си и за своето държавно управление в опит да спести пари.

Мярката следва голяма обезценка на валутата, защото Малави си обезпечава заем от Международния валутен фонд (МВФ), с цел да даде подтик на болната си стопанска система.

Г-н Chakwera също подреди на всички министри, които са в чужбина, да се върнат вкъщи.

Набавките за гориво за висши държавни чиновници са е понижен с 50%.

Икономиката на Малави минава през турбулентни времена, характеризиращи се с изострен дефицит на бензин и дизел, както и с висока инфлация.

BBC Africa Live: Актуализации от континента

В телевизионно послание господин Чакуера сподели, че ограниченията ще останат в действие до края на финансовата година през март 2024 година

Някои сходни ограничения за икономии бяха оповестени по време на пандемията Covid-19, само че имаха лимитирано влияние, защото не бяха прецизно прилагани.

Като част от стъпките за облекчение на рецесията с разноските за живот, президентът изиска от министъра на финансите да планува рационално нарастване на заплатите за всички държавни чиновници при идващия обзор на бюджета.

Той също по този начин подреди понижаване на налога върху приходите на физическите лица в бъдещия бюджет, с цел да помогне на служащите, чиито приходи са изгубили стойност.

МВФ утвърди четиригодишно кредитно облекчение на стойност $174 милиона (£140 милиона), единствено дни откакто централната банка на Малави разгласи девалвацията на куача с 44%.

Анализаторите допускат, че девалвацията може да е била изискване за обезпечаване на кредитната линия на МВФ.

Някои се притесняват, че девалвацията на валутата единствено ще увеличи цените и евентуално ще утежни финансовото положение на Малави беди, както се случи преди десетилетие.

Длъжностни лица упрекнаха икономическия спад на външни фактори, като унищожителен циклон по-рано тази година и войната в Украйна. < /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР