Президентът на БФХГ Илиана Раева покани всички спортисти, треньори, членове

...
Президентът на БФХГ Илиана Раева покани всички спортисти, треньори, членове
Коментари Харесай

Илиана Раева покани гостите на световното първенство на нестинарски танц

Президентът на БФХГ Илиана Раева предложения всички спортисти, треньори, членове и делегации и посетители на Световното състезание по художествена гимнастика на проява на нестинарски танц. Тя се състоя пред новата подготвителна зала до " Арена Армеец ".

Нестинарството е един от най-древните български традиции, зародил още преди хилядолетия. Някои свързват появяването му с Дионисиевите празници, а други с траките и техния фетиш към слънцето. Особено публикуван е този бит при започване на 20-ти век в български и гръцки села в Източна Тракия, част от които след 1913 година попадат в България, а останалите в Турция. Гръцкото население, останало в Турция, се преселва в Гърция и по този начин придвижва със себе си този обред.

В предишното обичаят се е практикувал и в други села в България и Гърция-Ц Бродилово, Кости, Граматиково, Сливарово, Кондолово.

Днес нестинарството се практикува на доста места в страната като туристическа атракция. Според жителите на село Българи разковничето е в силата на вярата. Те считат, че човек не може да се научи да танцува, в случай че не е роден да бъде нестинар. Те имат вяра, че Господ ще ги опази, тъй като са положителни и на никого не желаят злото.

Танцът върху огъня се смята и като молитва към небесните сили за удача, изобилие и предотвратяване от заболявания.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР