Президентът на африканската държава Намибия Хаге Гейнбоб почина в неделя

...
Президентът на африканската държава Намибия Хаге Гейнбоб почина в неделя
Коментари Харесай

Кой беше Хаге Гейнбоб – бащата на независима Намибия

Президентът на африканската страна Намибия Хаге Гейнбоб умря в неделя сутринта на 82-годишна възраст в болница в столицата Виндхук.

Гейнбоб има решаваща роля за оповестяването на независимостта на Намибия през 1990 година и е един от главните създатели на новата конституция на страната.

Смятан е за брилянтен мъдрец и харизматичен обществен представител.

Гейнгоб е първият министър-председател на Намибия от 1990 до 2002 година и третият президент на страната.

Неговата визия за обединена и стопански мощна Намибия го трансформира в почитан държавен глава, както в страната, по този начин и на интернационално равнище, изключително по време на първия му мандат.

Вестта за гибелта на Гейнгоб пристигна от настоящия президент Нанголо Мбумба в X (Twitter): „ Намибийската нация загуби извънреден прислужник на народа, икона на освободителната битка, водещ проектант на нашата конституция и дирек на намибийската нация “, написа Мбумба в изказването си.

Гейнгоб е третият президент на Намбия, като заема поста от 2015 година

 Почина Хаге Гейнбоб – бащата на самостоятелна Намибия

Роден на 3 август 1941 година в провинциалното градче Очиваронго в тогавашна Югозападна Африка, Хаге Гейнбоб в началото учи за преподавател.

През 60-те години на предишния век обаче той се причислява към освободителното придвижване, с цел да извади страната си от властта на Южноафриканската република, която от 1920 публично ръководи тази територия.

Това са годините на апартейда, а ЮАР преглежда Намибия като буфер, котйо пази страната от „ вражеска “ Черна Африка. Бялото малцинство на Намибия е показано със свои депутати в Народното събрание на ЮАР.

Хаге Гейнбоб става член на Народната организация на Югозападна Африка (СУАПО), както по това време се споделя освободителното придвижване в Намибия, което по-късно се трансформира в политическа партия.

СУАПО преследва задачата си за самостоятелност с военната поддръжка на Съветския съюз и Куба.

Първоначално Гейнбоб е заместител на СУАПО в Ботсвана, а по-късно е назначен за представител на организацията за Организация на обединените нации в Ню Йорк през 1964 година В метрополиса той учи и политически науки в реномирани американски университети.

Когато Институтът на Организация на обединените нации за Намибия е учреден през 1975 година, Гейнгоб става негов шеф - позиция, която заема до завръщането си в африканската татковина през 1989 година

Той е една от водещите фигури в своята партия и играе решаваща роля за независимостта на Намибия през 1990 година Гейнбон е един от главните създатели на новата конституция на страната.

Като първи министър-председател на самостоятелна Намибия под президентството на Сам Нуйома, Гейнгоб води акция за помиряването и реконструкцията на страната. Намибия е някогашна немска колония (1884 - 1915) до Първата светона война. Населението ѝ е към 2,6 милиона поданици.

Гейнбоб става министър-председател за повторно през 2012 година, преди този момент заема поста министър на промишлеността и търговията,

В края на 2014 година намибийците го избират за президент със доста болшинство. Пет години по-късно той е избран отново за втори мандат.

Едно от най-важните политически достижения на Хаге Гейбоб е основаването на публичните институции в Намибия. Опазването на природата и екотуризмът също са измежду целите му.

По време на втория си мандат обаче Гейнбоб понеся тежък репутационен удар. Една от аргументите за внезапното намаляване на доверието към него е неспособността му да се оправи с безработицата.

Охолният му метод на живот и възходящото му политическо съдействие с Китай също буди недоволството на хората.

През 2021 година Гейнбоб се изправя пред съществени обвинявания в корупция - става дума за заграбване на милиони долари като се твърди, че е инструктирал държавни чиновници да отклоняват средства от държавна риболовна компания за политически подкупи.

Резултатите от въпросното следствие останаха висящи до кончината му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР