Президентът Емерсън Мнангагва обяви бедствено положение заради продължителната суша в

...
Президентът Емерсън Мнангагва обяви бедствено положение заради продължителната суша в
Коментари Харесай

Зимбабве обяви бедствено положение заради продължителната суша

Президентът Емерсън Мнангагва разгласи бедствено състояние поради продължителната суша в страната , осведоми Ройтерс. Той означи, че страната се нуждае от 2 милиарда $, с цел да обезпечи храна на милиони, изправени пред апетит.

Подобен ход започнаха в Замбия и Малави в миналите месеци. Сушата, провокирана от световния метеорологичен модел Ел Ниньо, докара до филантропична рецесия в Южна Африка. Ел Ниньо е натурален метеорологичен феномен, обвързван с нарушение на моделите напразно, което значи по-високи температури на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан.

Според Мнангагва към 2,7 души са изправени пред това да гладуват. Той посочи, че в 80% от страната не е паднала и капка дъжд или преваляванията са били нищожни. По думите му Зимбабве се нуждае от 2 милиарда $, с цел да отговори на предизвикването.

Той съобщи, че държавното управление ще даде приоритет на зимните култури, с цел да усили запасите и ще работи с частния бранш за импорт на зърно.

Сушата в Южна Африка доближи спешни равнища, като Ботсвана и Ангола на запад, а Мозамбик и Мадагаскар на изток също са изправени пред апетит.
 В Малави оповестиха бедствено състояние поради сушата
В Малави оповестиха бедствено състояние поради сушата

Президентът Лазарус Чаквера изиска повече от 200 милиона $ филантропична помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР