Президентът Джо Байдън предупреди Израел, че САЩ ще спрат доставките

...
Президентът Джо Байдън предупреди Израел, че САЩ ще спрат доставките
Коментари Харесай

Войната в Газа: Байдън ще спре някои оръжейни доставки, ако Израел нахлуе в Рафах

Президентът Джо Байдън предизвести Израел , че Съединени американски щати ще спрат доставките на някои оръжия, в случай че стартира огромна сухопътна интервенция в град Рафах в Газа , написа „ BBC “. В изявление за „ CNN “ той акцентира:

„ Ако влязат в Рафах, няма да снабдявам оръжия, които са били употребявани в предишното за справяне с Рафах . “

Той добави, че ще продължи да се грижи за сигурността на Израел . Въпреки безапелационната и гласовита опозиция на Съединени американски щати, Израел наподобява е подготвен да извърши огромна инвазия в Рафах. Пренаселената част на южната част на Газа е последната огромна цитадела на Хамас на територията. Американски публични лица предизвестиха, че интервенция в града, където популацията се е нараснало с бежанци от други елементи на Газа, може да докара до огромни цивилни жертви. В изявлението, излъчено в сряда Байдън посочи:

„ Ние няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди . “

Той съобщи, че Съединени американски щати не дефинират актуалната обстановка в Рафах като сухопътна интервенция . Той добави:

„ Те не са навлезли в обитаемоте места. Това, което направиха, е навръх границата . Но ясно споделих на израелския министър-председател Нетаняху и на военния кабинет, че няма да получат нашата поддръжка, в случай че в реалност отидат в тези обитаеми места.

Байдън призна, че Израел е употребявал американски оръжия за убийството на цивилни жители в Газа. На въпроса дали Израел е минал „ алена линия “, президентът на Съединени американски щати отговори „ към момента не “ . Коментарите са най-силното предизвестие на президента за евентуална сухопътна инвазия в Рафах и за първи път той съобщи, че Съединени американски щати могат да спрат доставките на американски оръжия за Израел.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации съобщи, че страната е „ доста разочарована “ от намесата на Байдън .

„ Това е мъчно и доста разочароващо изявление, което би трябвало да чуем от президента, на който сме признателни от началото на войната , съобщи Гилад Ердан пред израелското публично радио „ Kan “.

Съединени американски щати към този момент забавиха доставката на хиляди бомби за Израел и обявиха, че преразглеждат бъдещите доставки.

В сряда министърът на защитата Лойд Остин удостовери забавянето на доставката на бомбите – едни от най-разрушителните муниции в западните военни арсенали – по време на изявление пред Сената. Оръжията, които Съединени американски щати задържат, са свързани с бъдеща доставка, тъй че е малко евентуално този ход да има директно влияние. Но като се има поради скоростта , с която Израел бомбардира , това евентуално ще се отрази на бъдещите удари напълно скоро. Междувременно израелските военни обявиха, че двете страни ще вземат решение различията при закрити порти.

Президентът Байдън е изправен пред възходящ вътрешен напън – от страна на някои демократи и част от американската общност – за ограничение на израелските интервенции в Газа на фона на възходящия брой жертви измежду цивилното население и влошаващата се филантропична обстановка.

Американски публични лица потвърдиха, че в Газа не са били доставяни нови доставки на помощи през два портала в южната част на страната, откогато тази седмица израелски танкове навлязоха в южната част на Рафах и поеха контрола над палестинската страна на контролно-пропускателния пункт с Египет.

Израелският боен представител Даниел Хагари съобщи, че Съединени американски щати са дали „ невиждана “ помощ в региона на сигурността от началото на войната, като добави, че разногласията сред съдружниците се вземат решение „ при закрити порти по правилен метод “.

Водещ член на израелската партия „ Ликуд на Бенямин Нетаняху обаче съобщи в сряда в предаване „ BBC “, че съгласно него зад решението за прекъсване на доставката на бомби стоят вътрешнополитически съображения на Съединени американски щати.

„ Напълно не съм склонен, че американските избори нямат нищо общо с това , разяснява Боаз Бисмут , член на израелския парламент и на комисията по външни работи и защита.

От началото на войната сред Израел и „ Хамас “ през октомври предходната година Рафах е основен пункт за влизане на помощи и единственият излаз за хората, които могат да избягат. В сряда сутринта пропускателният пункт остана затворен , само че израелските военни обявиха, че още веднъж отварят близкия пункт Керем Шалом, който беше затворен в продължение на четири дни поради ракетния обстрел на Хамас .

В понеделник израелските военни подредиха на десетки хиляди цивилни да стартират да се изтеглят от източните елементи на град Рафах, преди да стартира по този начин наречената „ лимитирана “ интервенция за очистване на бойците на Хамас и разрушение на инфраструктурата.

Междувременно не престават напъните за реализиране на преустановяване на огъня , наред с освобождението на израелски заложници и палестински пандизчии. В Кайро делегациите на Израел и Хамас възобновиха договарянията посредством медиатори.

Американски чиновник съобщи, че договарянията с Израел „ не престават и не са дали отговор изцяло на нашите опасения , а Съединени американски щати преразглеждат оръжейните си прехвърляния за Израел от април насам.

Израел стартира акция за заличаване на „ Хамас “ в отговор на нападението на групировката в южната част на Израел на 7 октомври, по време на което бяха убити към 1200 души, а други 252 бяха взети за заложници, съгласно израелските данни.

Оттогава до момента в Газа са убити над 34 780 души по данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето на територията.

Според контрактуваното през ноември съглашение „ Хамас “ освободи 105 заложници в подмяна на едноседмично преустановяване на огъня и към 240 палестински пандизчии в израелски затвори. Израел твърди, че 128 заложници са в неопределеност , а 36 от тях се считат за мъртви .

Главчев с изострен коментар към Северна Македония и с предизвестие за изборите на 9 юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР