През месец ноември катедра Бизнес информатика“ в Стопанска академия Димитър

...
През месец ноември катедра Бизнес информатика“ в Стопанска академия Димитър
Коментари Харесай

Възпитаничка на ДФСГ Интелект с трето място в Национално ученическо състезание по бизнес информатика

През месец ноември катедра „ Бизнес информатика “ в Стопанска академия " Димитър А. Ценов " в Свищов провежда и организира трансформиралото се в традицияНационално ученическо съревнование по бизнес информатика -e-BI Competition 2022. Състезанието провокира уменията за графичен дизайн и аналитичните качества на учениците от 11 и 12 клас, които трябваше да изготвят инфографика, разказваща история, която се крие зад авансово предоставена цялост от данни за клиенти на измислена застрахователна компания. Над 20 средношколци от 7 разнообразни държавни и частни междинни учебни заведения от 5 обитаеми места на страната обявиха предпочитание да се включат в надпреварата. Най-голям бе броят на учениците от Държавно финансово-стопанска гимназия " Интелект " в Плевен - за втора поредна година се записват 5 участника. Освен тях в конкуренцията се включиха и възпитаници от ПДТГ " Димитър Хадживасилев " Свищов, СУ " Димитър Благоев " Свищов, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство Враца, СУ,,Васил Кънчов " Враца, СУ " Възраждане " Русе и СУ " Пейо Яворов " Сливен.



Националното ученическо онлайн съревнование по бизнес информатика (https://e-bic.eu/) се организира на два стадия. По време на първия кръг участниците трябваше да разработят и изпратят план по заложения проблем. Посочените критерии за оценяване на плановете в този кръг поставяха главния фокус върху: умения за графичен дизайн и аналитични качества и благоприятни условия за образна връзка на учениците. Липсваха ограничавания по отношение на потребления инструментариум за основаване на инфографика, като на учениците беше подсказано, че може да употребяват опциите на разнообразни софтуерни артикули и облачни услуги. Петимата най-добре представилите се участници бяха поканени във втория и заключителен кръг на надпреварата, който се организира на 17 ноември 2022 година


Във финалния кръг всеки от участниците трябваше да опише историята, която е пресъздал в инфографиката, с къса презентация пред жури. Представянето на плановете се осъществя онлайн чрез опциите на платформата BigBlueButton на Стопанска академия. Модераторът на събитието, гл. ас. доктор Асен Божиков, който бе и част от журито, срещна финалистите с регламента и метода за протичане на втори кръг. След това даде думата на всеки един от останалите членове на журито: проф. доктор Красимир Шишманов, началник на катедра „ Бизнес информатика “; гл. ас. доктор Емил Цанов - учител в катедра „ Бизнес информатика “; Александрина Биралчанова – Business Intelligence Analyst в световна IT компания. След въведението и встъпителните слова от членовете на журито всеки от участниците имаше разполагаем 10 минути, с цел да показа авансово готова презентация.

Проектите бяха оценени по набор от авансово заложени критерии, измежду които бяха:включване на избран брой раздели в инфографиката и изискуеми детайли във всеки от тях, потребление на подобаващи видове визуализации, логическа съгласуваност сред разделите и сходство сред графични съставни елементи и текст, съблюдаване на правилата на положителния дизайн, конструкция на презентацията и метод на показване. Представените разработки провокираха дълготрайно събеседване на журито, което в последна сметка класира преди всичко Хабибе Ахмедова – XII клас в СУ „ Пейо Яворов “ – Сливен. На второ и трето място останаха надлежно Айдън Кадир – XI клас в ПДТГ „ Д. Хадживасилев “ – Свищов и Тея Иванова – XII клас в Държавно финансово-стопанска гимназия " Интелект " – Плевен.


Всички участници в надпреварата получават поименен документ, с който получават правото да бъдат признати за студенти в Свищовското висше учебно заведение по първа определена компетентност през образователната 2023/2024 година Учениците, които бяха класирани на призовите места ще получат и грамота за постигнатия триумф. Екипът на катедра „ Бизнес информатика “ благодари на всички участници за желанието и пристрастеността, които са вложили при правенето на инфографиките, както и на техните учители-ментори за упътванията, които са им дали.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР