През 2024 г. равнището на безработица в световен мащаб ще

...
През 2024 г. равнището на безработица в световен мащаб ще
Коментари Харесай

ООН: Безработицата скача през 2024-та, още неравенство и инфлация

През 2024 година нивото на безработица в международен мащаб ще се усили, заяви Организация на обединените нации. Организацията изрази угриженост за застоя в продуктивността, задълбочаването на неравенството и инфлацията, която понижава разполагаемия приход.

Агенцията на Организация на обединените нации по труда акцентира, че икономическото възобновяване след пандемията от COVID-19 се е забавило, а продължаващото геополитическо напрежение и непрекъснатата инфлация провокират нападателни дейности от страна на централните банки.

Глобалният напредък през 2023 година е бил малко по-висок от предстоящото, а пазарите на труда са посочили изненадваща резистентност, съобщи Международната организация на труда (МОТ) към Организация на обединените нации. Реалните заплати са намалели в множеството страни от Г-20, защото нарастването на заплатите не е съумяло да доближи темпа на инфлацията.

През 2022 година нивото на безработица в международен мащаб възлиза на 5,3%, като през предходната година е маркирано едва усъвършенстване до 5,1%. През 2024 година обаче се чака спомагателни два милиона служащи да търсят работа, което ще увеличи световното ниво на безработица до 5,2%.

Разполагаемите приходи са намалели в множеството страни от Г-20 и като цяло ерозията на виталния стандарт вследствие на инфлацията " надали ще бъде обезщетена бързо ", счита МОТ. Разширяващото се неравноправие и стагниращата продуктивност са причина за безпокойствие, показва още Международната организация на труда в собствен отчет. 

Проучването прави оценка последните трендове на пазара на труда, в това число безработицата, основаването на работни места, присъединяване на работната мощ и отработените часове, след което ги свързва с техните обществени резултати. В отчета е установено, че някои от данните, изключително за растежа и безработицата, са " окуражаващи ", съобщи ръководителят на МОТ Жилбер Хунгбо. Но " по-задълбоченият разбор разкрива, че несъответствията на пазара на труда се усилват и че в подтекста на многочислените и взаимодействащи си световни рецесии, това води до понижаване на напредъка към по-голяма обществена правдивост ", добави Хунгбо.

В отчета се показва също по този начин, че единствено Китай, Русия и Мексико " се радват на позитивен растеж на действителните заплати през 2023 година ". Те са се намалили в други страни от Г-20, като най-силен спад е регистриран в Бразилия (6,9%), Италия (5%) и Индонезия (3,5%).

" Намаляването на виталния стандарт и слабата продуктивност, съчетани с непрекъсната инфлация, основават условия за по-голямо неравноправие и подкопават напъните за реализиране на обществена правдивост ", сподели Хунгбо. И добави: " А без по-голяма обществена правдивост в никакъв случай няма да реализираме стабилно възобновяване. "  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР