През 2021г. се очаква пет пъти повече заявления за подмяна

...
През 2021г. се очаква пет пъти повече заявления за подмяна
Коментари Харесай

КЗК позволи на МВР да продължи търга за новите лични карти за 280 млн. лв.

През 2021г. се чака пет пъти повече заявки за замяна на документи спрямо тази, само че и тогава новата система може да не работи

© Надежда Чипева Търгът за нова електронна система за персонални документи с биометрични данни продължава с помощта на решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), доказано от Върховния административен съд (ВАС).

В началото на юли Министерство на вътрешните работи (МВР) позволи до подаване на предложения двама от четири претенденти. Единият от отхвърлените - Консорциум " Дермалог Ани БГ Консорциум ", подаде тъжба в средата на юли. В рамките на месец и Комисия за защита на конкуренцията, и Върховен административен съд отхвърлиха настояването за прекъсване на процедурата. Определението на Върховен административен съд е от 16 август и в същия ден Министерство на вътрешните работи предложения позволените участници да подадат офертите си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Масово персоналните карти на българите изтичат 2020-21 година и в случай че се огледа графикът за този търг, то новият тип е-документи ще е разполагаем най-вероятно след повече от две години. И всеобщо българите ще си преиздават от остарелия вид.

Отстранените: Министерство на вътрешните работи нарушава закона

Жалбоподателят е обединяване " Дермалог Ани БГ консорциум ", което се състои от немската биометрична Dermalog Identification Systems и унгарската Any Security Printing Company.

Те са отстранени, защото германците не са показали нужните документи, които да удостоверят нужния достъп до класифицирана информация. Според протокола на Министерство на вътрешните работи е трябвало ведомствата в Германия да издадат уверение за сигурност на сдружението Dermalog Identification Systems, само че националният орган по сигурност на информацията е уведомил с публично писмо, че изследването на компанията лишава от три до шест месеца.

В жалбата си обединяването показва, че Министерство на вътрешните работи е нарушило Закона за публични поръчки (ЗОП). В документите за присъединяване не са били заложени ограничавания във времето, на които възложителят може да се позове за събиране на информацията за достъп до класифицирана информация, и в протоколите не е конкретизирано по кое време комисията по процедурата е инициирала тази инспекция, с цел да е ясно, че срокът е изминал. " Дермалог Ани БГ консорциум " твърди, че немските институции не са декларирали, че компанията не извършва условието, а че инспекцията още продължава.

Консорциумът искаше да се спре процедурата, тъй като се накърнява икономическият им интерес, само че и публичният подобен поради неналичието на конкуренция и гаранция, че определеният победител ще има нужните качества.

Жалбоподателят твърди още, че незаконосъобразно са позволени до стадий подаване на предложения претендентите " Веридос ГмбХ " и " Обединение Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т ". " Веридос " е благосъстоятелност на две немски сдружения, Giesecke+Devrient и Bundesdruckerei, а в другото обединяване вземат участие немската Muhlbauer ID Services и IT компанията " С&Т България ", български клон на S&T AG. Кандидатите са огромни компании със международен опит.

Трябват ни нови документи, споделя Комисия за защита на конкуренцията

Отговорът на Комисия за защита на конкуренцията против жалбата поддържа Министерство на вътрешните работи. Според регулатора не може да се потвърди, че е нарушен икономическият интерес на жалбоподателя в тази ситуация - макар че щом е отхвърлен на този стадий, той няма по какъв начин да взе участие или завоюва търга.

Що се отнася до гореспоменатите нарушавания на Закон за обществените поръчки, комисията не желае да изкаже безапелационна позиция: " не може да се произнесе по неоспорим и безапелационен метод дали има осъществени нарушавания, които водят до опорочаването й, защото по този метод ще се стигне до предрешаване на разногласието всъщност ".

Комисия за защита на конкуренцията смята, че прекъсването на процедурата би оказало отрицателно влияние както върху възложителя, по този начин и върху обществото, защото Министерство на вътрешните работи би трябвало да издаде нови документи в най-бърз период поради нараствания банкет на заявки от жители в интервала 2019-20г.

Накрая Комисия за защита на конкуренцията припомня, че преди да има подписан контракт за поръчката, ще има опция за нови тъжби, тъй че не е нужно процедурата да бъде спряна, с цел да се защитят ползите на жалбоподателя. Върховен административен съд се съгласява с антимонополния регулатор. Според комисията публичният интерес надвива, защото е належащо системата за персоналните документи да се обнови.

1. Многослоен полимерен материал 2. Защитен декор 3. Прозрачен дифракционно оптически вариращ детайл (ДОВЕ) 4. Частично метализиран ДОВЕ, допускащ персонализиране наданни 5. Наименование на документа 6. Знак за електронен документ 7. Повторение на главната фотография с лазерна перфорация 8. Лазерно гравирана фотография

Много заявки, малко време

В своето мнение пред Комисия за защита на конкуренцията вътрешното министерство прецизира, че чака натоварен банкет на заявки за издаване на персонални документи през интервала 2020-2021 година

Те настояват, че " с цел да се обезпечи процесът по издаване на документи за целия интервал на натоварен банкет на заявки, изключително през 2021 година, когато се чака постъпването на пет пъти повече заявки за издаване на картови документи, по отношение на тези които ще се подадат през 2019 година, както и да се извърши възобновяване на отбраните, влагани в тях, е значимо да се направи навременен избор на реализатор на публичната поръчка ".
От Министерство на вътрешните работи предвиждаха 16 месеца временен интервал, до момента в който текат строителството на постройка, която да обитава инфраструктурата на новата система, както и доставката на оборудването.

Офертите с техническото осъществяване на софтуера и строителството, както и ценовите предложения, ще бъдат събрани в края на октомври, по-късно ще би трябвало да се прегледат и оценят, а видно от досегашното развиване на процедурата, евентуално ще последват и нови тъжби в Комисия за защита на конкуренцията. Ако реализатор бъде определен напролет на 2020г. при бърза работа на оценителната комисия (предвид че единствено предварителният асортимент лиши към осем месеца), то търгът ще бъде изпълнен най-рано в края на 2021 година, в случай че периодите не се съкратят фрапантно.

Държавата сама си сложи период от 1 октомври 2020 година за въвеждане на документи с чип с биометрични данни с промени в Закона за персоналните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли. Но това няма по какъв начин да се съблюдава и очевидно всеобщо българите ще си възобновят документите със старите карти без електронна идентификация в тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР