През 2018 г. шестима българи основават софтуерната компания за електрозарядни

...
През 2018 г. шестима българи основават софтуерната компания за електрозарядни
Коментари Харесай

Младата компания "Ампеко", или как се расте с по 400% годишно

През 2018 година шестима българи основават софтуерната компания за електрозарядни станции Ampeco. Днес стартъпът има екип 70 души, клиенти от над 40 пазара и възнамерява огромно разгръщане в Съединени американски щати. За задачата набира инвестиция сред 5 и 20 млн. евро.
Как сработва бизнес, ръководен от цели шестима създатели? " Ако имат профили, които се допълват ", дава отговор Орлин Радев, съосновател и шеф на " Ампеко " (Ampeco), българска софтуерна компания, която прави програмен продукт за станции за зареждане на електрически автомобили.

" Всеки от нас има избрана роля - аз съм индивидът с визията за продукта, Стефан Иванов е специалистът с опит в продажбите на огромни клиенти, а нашия CTO (главен механически шеф - бел. ред.) Александър Алексиев е софтуерен проектант. Останалите ни сътрудници са тримата най-хубави програмисти, които познавахме ", споделя Радев.

Помага също фактът, че преди да основат Ampeco през 2018 година, работят дружно и по други планове,, която. А взаимният опит и допълващите се профили явно не просто вършат една компания допустима, а и водят до положителни резултати - Ampeco към този момент участва в над 40 пазара и регистрира растеж над 400% през 2021 година, като упованията са да се оправи още по-добре през 2022 година
Реклама
" Нашата роля е да сътворяваме програмен продукт, който употребяват компании, изграждащи инфраструктура за зареждане на електрически електрически автомобили ", изяснява Радев. Бизнес моделът е B2B, а към днешна дата компанията обслужва на абонаментен принцип клиенти, които ръководят над 50 хиляди зарядни станции в света, най-вече в Англия, където са основани една трета от фирмите, само че и в Нидерландия, Скандинавия, Франция и Близкия изток.

Български клиенти, които употребяват услугата, са община Варна, " ВсичкоТок ", EVN и EVpoint, а неотдавна Ampeco.

" Cyrcl е забавен случай на наш клиент, обвързван не със зарядна инфраструктура, а със споделената подвижност. Има две приложения на нашия артикул, като сме наблегнали на ръководство на зарядна инфраструктура, защото е по-развиващ се сегмент от споделените пътувания ", добавя Радев.
Клиент на услугата на Ampeco е и община Варна Източник: https://varnacharging.com
Предимствата на закона в Съединени американски щати Планът на Ampeco е да навлезе на американския пазар, който, настояват те, занапред стартира трансформацията към електрически автомобили, с което ще се усили и търсенето на решения като това на компанията. Българското сдружение " Ампеко " е дъщерна компания на едноименното американско. Това носи няколко преимущества. " Вече имаме клиенти в Съединени американски щати, а с американско сдружение е по-лесно да правиш някои неща, които постоянно са нужни за триумфа на един стартъп, с помощта на американското законодателство. Такъв да вземем за пример е пакетът за варианти за чиновниците, както и подсигуряването на правата на другите притежатели в компанията, което разграничава създатели и вложители. Направено е в интерес на стартъпите. А и вложители от Съединени американски щати познават правната рамка, с което американското ни сдружение ни прави по-атрактивни за тях ", споделя Радев. Как да растеш с дребен бюджет 240 хиляди евро за три години. С толкоз работи Ampeco до 2021 година, когато притегля инвестиция 3 млн. евро в сийд рунд, воден от българския фонд LAUNCHub и немския Cavalry. " В началото получихме 240 хиляди евро от български ангел вложител, който ни разреши да стартираме. Но нямаше по какъв начин тази сума да стигне, в случай че не бяхме извънредно изобретателни в метода си към първите клиенти. Голяма част от финансирането през първите 3 години беше и съществено предплащане от страна на клиентите ", споделя Радев. Това потвърждава, че компанията може да пораства изцяло органично: " До инвестицията от фондовете, която се случи в края на предходната година, посредством първичното вливане на 240 хиляди и реинвестиции от продажби, успяхме да изградим екип от над 40 души. "
Реклама
Днес екипът на Ampeco се състои от 70 души, в това число програмисти, които създават продукта, отдел продажби и customer success екип, който се грижи клиентите сполучливо да интегрират решението в своите системи. Плановете за идващите 18-24 месеца са да утроят приходите.

" Може би няма чак да утроим и екипа, само че сигурно ще е най-малко два пъти по-голям ", твърди Радев. " Ще работим и по експанзията си в интернационален проект, и по-точно в Съединени американски щати, само че с изключение на там, ще назначим търговци в Германия, Франция и Нидерландия. " Инвестиция в (евентуална) криза За задачата ще е необходим нов капиталов рунд от серия А, като Радев не прецизира търсения размер на инвестиция, само че споделя, че при подобен рунд сумата варира сред 5 и 20 млн. евро. " Опитваме се да създадем много упорит рунд, ще бъде забавно до каква степен ще стигнем, а още по-интересно, в случай че не се случи ", смее се той.

" Инвеститорите са по-мнителни, а оценките на компании - по-реалистични. Сега е необикновено по-трудно да привлечеш средства в съпоставяне със същото време на предходната година. " Но прибавя, че подготовката за идващите 18-24 месеца, в които вложителите чакат възможна криза, не визира дотолкоз по-големите компании, които към този момент имат потребителска база и развъртян артикул.

А такива Ampeco има. През 2020 година компанията регистрира доходи от 613 хиляди лева, а година по-късно те доближават 3.2 млн. лева, което е годишен растеж над 400%. В рамките на същия интервал облагите се повишават от 9 хиляди лева до 314 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР