През 2013 г., когато критикът на Кремъл Алексей Навални беше

...
През 2013 г., когато критикът на Кремъл Алексей Навални беше
Коментари Харесай

Нина Хрушчова: След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Кремъл стана месояден, но трагедията на деспота е, че битката никога не свършва

През 2013 година, когато критикът на Кремъл Алексей Навални беше изправен пред подправени наказателни обвинявания, си спомних сравнението на моя прародител, руският водач Никита Хрушчов, който съпостави Русия с тава, цялостна с бухнало тесто. " Слагаш ръката си надолу в него, надолу към дъното " и " когато извадиш ръката си, остава дребна дупка ". Но по-късно, " пред очите ти ", тестото се връща в първичното си положение – " гъбеста, бухнала маса ". Смъртта на Навални в отдалечената арктическа наказателна колония повече от десетилетие по-късно потвърждава, че малко неща са се трансформирали (в Русия, бел. ред.). Това написа Нина Хрушчова, правнучка на руския генсек Никита Хрушчов и професор по интернационалните връзки в нюйоркския The New School, в изданието Project Syndicate.
 
Затворът, в който умря Навални, е изключително жесток. Наричан " Полярен вълк ", това е смразяващо леден ГУЛАГ за жестоки нарушители. Но Навални - герой с корупцията и блогър - не беше прочут с някакво принуждение. През 2013 година той се защитаваше от изфабрикувани обвинявания за заграбване, а присъдите, които доведоха до изпращането му в " Полярен вълк " през 2021 година, бяха за нарушавания на условно освобождение, машинация и пренебрежение към съда. Докато беше в пандиза, той натрупа още присъди по скалъпени обвинявания, в това число за поддръжка на екстремизма.

Истинското закононарушение на Навални, несъмнено, беше, че насочи предизвикателство към президента Владимир Путин. От ръководенето на митинги против фалшифицираните парламентарни избори през 2011 година, през следствието на корупцията на съветските елити, до устрема да го смъкна от власт (на президентски избори, от които управляващите го изключиха), той беше безсърдечен в своята траяла близо две десетилетия акция против Путин и неговия кръг.

Многото правосъдни производства бяха просто показни процеси в сталински жанр - целящи да основат илюзията за правдивост, като в това време измъкнат почитан критик от новините и телевизионните екрани. Но до момента в който процесите от епохата на Сталин използваха смъртното наказване (както и лагерите от ГУЛАГ) свободно, нито едно дело против Навални, колкото и скалъпено да е, не даваше съображение за гибелта му - най-малко не публично.

Руската затворническа работа твърди, че Навални е изгубил схващане след дневната разходка и не е могъл да бъде реанимиран, макар всички старания на незабавните медици. Но Навални не изглеждаше " зле " предходния ден, когато участваше в онлайн правосъдно произвеждане, или ден преди този момент, когато го посети юристът му. Това не значи, че гибелта на Навални несъмнено е директен удар, поръчан от самия Путин. Животът в " Полярен вълк " би унищожил здравето на всеки. Но директно или индиректно, Путин е този, който умъртви Навални.
 
И това даже не беше първият опит. През лятото на 2020 година Навални беше токсичен от нервнопаралитичното вещество " Новичок " - руско създание - и беше превозен до Берлин, с цел да се възвърне. Той знаеше, че завръщането в Русия ще значи нови политически стимулирани правосъдни преследвания, като тези на някогашния изпълнителен шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски и пънк-рок активистките Pussy Riot. Той даже знаеше, че може да бъде погубен като Борис Немцов, Анна Политковская и безчет други. Но той избра да се върне в Русия, с цел да продължи да провокира Путин.

Навални беше задържан незабавно след кацането си в Москва. Протестите, които последваха, с десетки хиляди руснаци, излезли по улиците, с цел да изискат освобождението му, единствено затвърдиха мнението на Кремъл за него като опасност, която би трябвало да бъде обезвредена. В последвалите показни правосъдни процеси нито един държавен орган не се осмели даже да употребява името му, наричайки го вместо това " немският пациент ". Беше като да живееш във вселената на Хари Потър, където страшният лорд Волдемор е наименуван " този, който не би трябвало да бъде назоваван ".

Когато писах за показните процеси против Навални през 2013 година, позволих, че Русия може би се е развивала, въпреки и постепенно. Не знаех, че този интервал по-късно ще бъде запомнен като " вегетариански времена ", когато самостоятелните медии бяха потиснати, само че не и неразрешени, обществените митинги бяха наказвани, само че не с дълги присъди затвор, и почитан зложелател на Кремъл като Навални можеше да продължи да управлява антикорупционна фондация и да приказва против несправедливостта.

Но след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година Кремъл стана месояден. След нашествието са формирани съвсем 300 каузи единствено за " дискредитиране на съветските въоръжени сили ". В наши дни всичко, което е належащо, с цел да получи човек демонстративен развой в Русия, е да рецитира антивоенно стихотворение. Трагедията на деспота е, че борбата в никакъв случай не свършва. Колкото повече показни процеси скалъпва един режим, толкоз повече би трябвало да организира, с цел да държи хората под надзор. Колкото повече репресии търпят хората, толкоз повече репресии са нужни, с цел да се избегне противоположната реакция. Колкото повече кръв се пролива, толкоз повече кръв би трябвало да се пролее. Няма последна точка, няма крайна линия за властнически човек като Путин. Той би трябвало да задържи властта през днешния ден и по-късно да го направи още веднъж и на следващия ден. Следователно е рационално да се допусна, че в навечерието на идващите подправени президентски избори в Русия през март, търпимостта на Путин към несъгласието е на най-ниското равнище за всички времена.
 
Да, чака се изборите да протекат без проблеми и гибелта на Навални евентуално е привлякла повече внимание, в сравнение с изказванията му от пандиза в миналото са привличали, само че остава вероятното убийството да е индиректно. Същата логичност би се приложила към отравянията на руско-британския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия две седмици преди президентските избори през 2018 година Нито една от жертвите не представляваше непосредствена опасност за Путин и гибелта им притегли доста отрицателно интернационално внимание. Но Путин трябваше да изпрати обръщение: " Врагове, пазете се! ".

И тестото още веднъж извърши тавата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР