През 1494 година Христофор Колумб стигнал безлюдния остров Алто Верде

...
През 1494 година Христофор Колумб стигнал безлюдния остров Алто Верде
Коментари Харесай

Тюлен монах - всичко за удивителното животно

През 1494 година Христофор Колумб стигнал безлюдния остров Алто Верде при Втората си експедиция до Америка. Колумбовите моряци станали първите европейци, видели редкия тип Карибски тюлен духовник. Те слезли на брега и умъртвили осем от животните.

През идващите 450 години отношението на индивида към тези животни не се трансформирало. Доверчивият бозайник безмилостно е убиван поради месото и маста му, която употребявали за смазване на машините в многочислените плантации. За финален път го виждат през 1952 година, а през 2008 след изследване го афишират за липсващ скотски тип.

Погледът към Античността демонстрира, че в антични времена това животно е добре познато и многочислено. И е влезнало трайно в митологията на доста нации. Русалките, нимфите и сирените имат своя първообраз в лицето на тюлена духовник. Дори Омир не остава безразличен и им намира място в своята Одисея.

Това не избавя и другият тип - Средиземноморският тюлен духовник. Заради скъпата кожа, месото и маста той също е ловуван от хората, което довежда до фрапантното му понижаване и го трансформира в най-застрашения морски тип в Червената книга.

В България тюлен духовник е следен за финален път преди 45 години. Днес се смята за липсващ тип от българската фауна.

Тъй като този тип е на път да изчезне, добре е да се познава, с цел да остане като информация знанието за него.

Защо този тюлен се назовава духовник?

Тъй като името му буди неразбиране, то е належащо да се обясни за какво е наименуван по този начин.

Названието на тюлена духовник

е признато от дълго време, още пред 1779 година откривателят Херман пръв предлага това име, правейки първото научно изложение на типа. Той неясно си спомнял изложение на животно, което приличало на аскет в Марсилия. Той считал, че животното, което разказва, е същото.

Този тюлен му приличал на молещ се духовник и харесвал това име за животното. Освен това си спомнял описанието на Плиний Стари, който написа, че налягалите тюлени изумително припомнят молещи се монаси. Така името е признато и се постанова.

Класификация на тюлена духовник

Тюленът духовник принадлежи на разреда Перконоги и семейство Тюлени. Подсемейството им е Monachinae - монаси.

Видовете тюлен духовник през днешния ден са:

Хавайски тюлен духовник - Neomonachus monachus;

Карибски тюлен духовник - Neomonachus tropicalis;

Средиземноморски тюлен духовник - Monachus monachus.

 Има разнообразни типове тюлен духовник

Карибският тюлен духовник се счита за липсващ. Хавайският е мощно заплашен, тъй като наброява не повече от 1200-1300 броя. Средиземноморският е сериозно заплашен тип, защото се счита, че са останали единствено към 500 екземпляра. Определят тюлените монаси като живи фосили.

Произход на тюлена духовник

От ДНК проучвания е изработен извод, че обособените типове тюлени монаси са произлизат от общ предшественик в Средния Атлантически океан преди към 6 милиона години.

Има датирани фосили на тюлени монаси от интервала междинен миоцен и от плиоцена, което кара откривателите да считат, че този тип тюлени са били преобладаващ тип в Северния Атлантик до интервала плиоцен.

Двата типа тюлени - Хавайски и Карибски са доста близки и се разграничават от Средиземноморския тип до степен, че първите два са отделени в собствен подвид - Neomonachus. Все отново типът тюлен духовник има общи особености, присъщи за трите типа.

Как наподобява тюленът духовник

Тюленът духовник е приблизително огромен морски бозайник, като Средиземноморският е максимален от всички типове. Тюленът духовник доближава до дължина 250-270 сантиметра и тегло от 220 до 360 кг. Женските екземпляри са по-малки от мъжките.

Тюленът духовник има най-къса четина от всички останали типове. Тя е единствено 5 милиметра при възрастен образец. Имат особено единствено за тях линеене. Козината им пада на цели части, а изпод пониква новата. Линеят един път годишно, като времето зависи от пола. Женските тюлени сменят козината си с пик през март, при мъжките процесът стартира по-късно и пикът е през юни.

Изследователите дефинират 6 възрастови групи на тюлена духовник, които имат своите присъщи черти:

- Новородено - то е малко тюленче от раждане до 70 дни. Космите му са пухкави, вълнести, тялото е обагрено в черно, а на коремчето има жълто-оранжево леке, което има друга форма според от това дали е мъжко или женско. На 45 дни стартира да линее и този развой трае 25 дни;

- Подрастващо тюленче - то е на възраст от 70 дни до 9 месеца. Цветът му е ярко сив, тялото му е закръглено;

- Ювенилно тюленче - то е на възраст от 7 до 23 месеца. Тъмно сиво е на цвят, а тялото му е по-слабо от подрастващото;

- Юношеска възраст - над 18 месеца, като към момента не е конкретизиран диапазонът. Тогава тюленчето духовник е сиво до тъмния колорит на цвета. По гърба му могат да се видят редица линии, като белези;

- Възрастен женски образец - наподобява на юношата, само че на гърба си има повече белези, които оформят гръбно леке или крило;

- Възрастен мъжки - той е черен на цвят, като се изключи гърлото и корема, където има бяло леке, обичайно на това при раждането. Гърбът му също е посипан с белези, само че няма гръбно леке, както се следи при женската.

Белезите по гърба са резултат на неналичието на космена пигментация и са резултат от пострадвания и търкания на екземплярите един в различен. Женските са с по-изявени петна, което може би е резултат от копулацията.

Местообитание на тюлена духовник

Преди индивидът да се запознае от близко с тюлена духовник, бозайникът е населявал необятен географски ареал. Цялото Средиземноморие, крайбрежните региони на Черно и Мраморно море.

 Тюленът духовник се крие в пещери

Можело е да бъде следен на Атлантическия бряг на Африка, южно от Мавритания, Сенегал и Гамбия. Негов дом са били островите Кейп Верд, Канарски острови, Азорски острови Мадейра, Корсика, Балеарски острови, Сицилия, Египет. Имало го е на Адриатическите крайбрежия, към Гърция и Турция, в Африка.

Обичал е да се излежава по пясъчните крайбрежия, където е безвредно за дребните новородени. Те се раждали на плажа, лежали необезпокоявани и майките им ги кърмели.

Съвременният им хабитат са скалистите крайбрежия, където ги е изтласкал индивидът. В подводните и надводните пещери тюленът се крие от хората. Принудителното заселване в пещерите и станало поради свиване на местообитанията им от човешката интервенция.

Размножаване на тюлен духовник

След 10-11 месечна бременност женската ражда едно малко, което кърми 3-4 месеца и след това то става независим образец.

В предишното, когато дребните са се раждали на брега, е била честа процедура майката да кърми освен своето новородено.

Сега раждането на тюлен духовник на открит песъчлив плаж е извънредно рядко събитие и дребните се раждат в пещерите, което крие заплаха за оцеляването им.

Хранене на тюлен духовник

Любима храна на тюлена духовник е октоподът. Освен това не се отхвърля от другите типове риба и ракообразните,

Бозайниците търсят храната си покрай брега, защото е най-вече и най-лесно се лови. Гмуркат се от време на време до 70 метра дълбочина и едно такова престояване в дълбините трае приблизително 6 минути.

Октоподите, омарите и огромните риби лови най-лесно като ги завлича на повърхността и ги раздрусва. Обикновено приливът е знак за лов, доста рядко тюлените монаси ловят храната си при отлив.

Преследвайки стадата риби, тюлените монаси от време на време правят много дълги миграции. Често влизат и в мрежите на риболовците, като могат да се ориентират и да излязат още веднъж, без да раздерат мрежата. Докато са в мрежата, те избират огромните риби, на които изяждат страничните елементи, където е филето на рибата. Често обаче, когато са сюрпризирани, късат мрежите, с цел да избягат и с това нанасят вреди на риболова.

Изчезването на тюлена духовник има огромно значение и се отразява сериозно на морските екосистеми. Неговата популация съществено е намаляла сходно на тази на китове, делфини, акули.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР