Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души

...
Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Пресцентърът на прокуратурата фабрикувал сигнали като основание за проверки

Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души и едно от главните им занимания е било да фабрикуват сигнали, които да стават учредения за започване на инспекции и досъдебни производства. Това стана ясно от думите на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия правосъден съвет (ВСС), който бе поканен на чуване в границите на планувания за през днешния ден спор за натиска върху членовете от прокурорската гилдия, внесли искане за премахване на Гешев.Осемнайсет души са работили в пресслужбата на Върховната касационна прокуратура (ВКП) при Гешев, което доста надвишава състава на един естествен пресцентър на такава институция. От думите излиза наяве, че те са били проведени в нещо като тролска фабрика, с цел да пишат сигнали, употребявани по два съществени метода.

Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души и едно от главните им занимания е било да фабрикуват сигнали, които да стават учредения за започване на инспекции и досъдебни производства. Това стана ясно от думите на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия правосъден съвет (ВСС), който бе поканен на чуване в границите на планувания за през днешния ден спор за натиска върху членовете от прокурорската гилдия, внесли искане за премахване на Гешев.

Осемнайсет души са работили в пресслужбата на Върховната касационна прокуратура (ВКП) при Гешев, което доста надвишава състава на един естествен пресцентър на такава институция. От думите излиза наяве, че те са били проведени в нещо като тролска фабрика, с цел да пишат сигнали, употребявани по два съществени метода.

Първият метод е да се пишат сигнали от името на несъществуващи лица, които след това се вписват публично, с цел да станат съображение по тях да се правят инспекции.

Другият метод е пресслужбата на прокуратурата да изготвя публикации, които да се изпращат до избрани медии (основно две по думите на Сарафов), а след това стават легален мотив за формиране на инспекции и досъдебни производства.
Реклама
Това описа в прав текст и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, като означи, че той до юни т.г. не е знаел за такава процедура - необичайно изказване поради това, че за тези практики на прокуратурата се приказва и написа от доста години, в това число още по времето на предходния основен прокурор Сотир Цацаров, който в действителност вкара тази перфидна процедура и я употребява интензивно до края на мандата си.

Това би трябвало да обект на инспекция и вероятно на дисциплинарни или наказателни производства, сподели Сарафов.

Стана известно, че против членовете на прокурорската гилдия, вносители на предлагането за премахване на Иван Гешев, били формирани четири инспекции още в идващите дни след внасянето. Една от тях е била по докладна на шефа на пресцентъра на ВКП Николай Марков, учредена на казаното от Гешев на прословутата му конференция, на която скъса оставката си, и по-точно на изразените от него опасения, че вносителите на предлагането са работили под напън. В този смисъл била назначена инспекция дали членовете на колегията не са работили под напън, като са внесли настояването и те дори били викани на разпит по какъв начин са стигнали до това решение. Преписката е била предоставена на прокурор от ВКП с резолюция персонално от Гешев, по чието " чувство " е задвижена и който е главният заинтригуван от нея.

Преди да стартира разискването на прокурорския напън, членовете на съвета стопираха процедурата за избора на нов основен прокурор, стимулирано с позволеното дело пред Конституционния съд против измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон за новия механизъм за следствие на основния прокурор и новите правила за избора и отстраняването му.
Реклама
Очаквайте детайлности
Свързани публикации Истинското " правораздаване ": И други " лобисти " като Пепи Еврото тормозят безнаказано съдии 6 юли 2023, 07:45 Иван Гешев направи поръчка да конкурира " Възраждане " 4 юли 2023, 15:53 Конституционен съд позволи настояването на Гешев против промяната на прокуратурата и статута на основния прокурор 27 юни 2023, 12:41 Борислав Сарафов преди катарзиса 22 юни 2023, 11:34 Всичко е по сюжет: Борислав Сарафов ще извършва длъжността основен прокурор 16 юни 2023, 14:39 Президентът подписа указа за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор 15 юни 2023, 19:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР