Препоръки към живущите във високи жилищни сградиХарактерно за високите сгради

...
Препоръки към живущите във високи жилищни сградиХарактерно за високите сгради
Коментари Харесай

Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението във Варна съветва...

Препоръки към живущите във високи жилищни здания
Характерно за високите здания е бързото развиване на пожара отвесно и огромно задимяване.

Отделящите се димни газове запълват евакуационните изходи, асансьорните шахти, стълбищните кафези и други Опасността от пожара за хората, намиращи се във високи здания е увеличена, тъй като за разлика от постройките с естествена височина, евакуацията е затруднена, а също по този начин е усложнена битката с пламъците.

Сградите според от годината на изграждане са оборудвани с незадимяеми стълбищни кафези със самозатварящи се порти, нараснало налягане в тях, противопожарен тръбопровод с пожарни кранове и други

Нерядко се нарушават разпоредбите за пожарна сигурност във високите здания от самите живущи. Самоволно се блокират съществуващите пътища за евакуация, като стълбищните кафези и коридори постоянно са затрупани с непотребни неща. Други нарушаванията, които се срещат са необорудвани пожарни кранове и със спряно водоподаване до тях, нарушение изправността/премахване/ на вратите отделящи стълбищната и други

РДПБЗН – Варна, обръща внимание на жителите и ръководителите (управителите) на етажната благосъстоятелност, че постройките се поддържат според условията на Наредба № 8121з – 647/01.10.2014 година за разпоредбите и нормите за пожарна сигурност при употреба на обектите.

Съгласно условията на наредбата е належащо всички ограничения за отбрана да се подържат в изправно положение, както и да съблюдават избрани правила, а ето и някой от тях:.
- Вътрешните пожарни кранове би трябвало да са оборудвани с шлангове и струйници, като им е обезпечено нужното налягане и дебит.

- Вратите отделящи стълбищната клетка и системите за нараснало налягане в тях/вентилационни инсталации/ е належащо да се подържат и ревизират за тяхната редовност.
- Не се позволява заключване ( блокиране в затворено положение) на вратите по пътя за евакуация.
- Не се позволява слагането на материали и съоръжение или създаване на други трудности в коридорите и стълбищата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР