Премиерът Николай Денков получи от президента Румен Радев втория мандат

...
Премиерът Николай Денков получи от президента Румен Радев втория мандат
Коментари Харесай

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за конституционна криза

Премиерът Николай Денков получи от президента Румен Радев втория мандат и незабавно върна празна директория за сформиране на държавно управление.

Денков бе посочен от Политическа партия - Демократична България като претендент за министър-председател.

 

На " Дондуков " 2 отидоха съпредседателят на Политическа партия - Демократична България Кирил Петков, съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов и министър председателят в оставка Николай Денков.

 


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

След връчването и връщането на втория изследователски мандат се развихри къс спор, в който президентът се скара на ПП-ДБ и посочи, че след измененията в Конституцията прамомощията му по желание на длъжностен министър-председател са били мощно стеснени. И предизвести, че е допустима конституционна рецесия.

 

Радев заяви, че след 10 дни ще му се наложи да кани партиите на съвещания за съставянето на длъжностен кабинет.

 

" Г-н президент, ето досието с решението на нашата парламентарна група. За наше голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като ГЕРБ не извършиха поетите обещания. В досието е нашето предложение за министър председател - акад. Николай Денков. Колегите от ГЕРБ още веднъж отхвърлиха да се сформира държавно управление. Затова в този момент ви предавам тази директория с ясното схващане, че мандатът няма да бъде изпълнен ", сподели Кирил Петков при приемането на втория мандат, с което стартира процедурата при президента.

 

След това Румен Радев връчи досието на Денков, който да разгласи какво ще се случи с мандата: " Г-н Денков, аз ви връчвам мандатът, тъй като обстановката е доста динамична ".


От своя страна министър председателят в оставка също разгласи, че ще върне празна директория.

" Връщам мандата несбъднат, защото в актуалното Народно заседание към този момент няма поддръжка нито за управническата стратегия, която приехме дружно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство.Можем да кажем,че обединението ГЕРБ-ДПС в действителност желае избори и това е резултатът от тяхното предпочитание. Четири пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че договарянията не се водят всъщност. Оттук нататък за жалост българските жители още веднъж ще би трябвало да решат накъде да продължим. Да напомня импортирания тук министерски съвет, без да е координиран с нас.Оттук нататък още веднъж българските жители ще решат по какъв начин да продължим. Единият вид е да се върнем обратно, другият е да продължим с европейския път на България ", съобщи Николай Денков и върна досието на Радев.

 

След като мандатът бе върнат, думата взе Румен Радев, който заприказва за измененията в Конституцията и ограничавания кръг от избор за длъжностен министър.  Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за длъжностен министър председател се сведе до 8 индивида от 10, измежду които са ръководителят на Народното събрание, шефът или един от тримата подуправители на Българска народна банка и ръководителят на Сметната палата или двамата му заместници, които обаче са мощно политически оцветени.

 

" Как по този начин госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е напън? Защо не се инициира чуване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана. И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте в следствие, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ", разяснява Радев във връзка с оставката на Чернева.

 

И попита по какъв начин по този начин никой в пленарната зала, в това число присъстващите, не е попитал за какво тя подава оставка.

 


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

„ Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха вследствие на това, което се инициира сега. Стесниха се опциите за длъжностен министър председател с оставката на зам.–омбудсмана.Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как по този начин внезапно зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз същински се учудих, че вие в Народното събрание не реагирахте “, скастри Радев водачите на ПП-ДБ, които стояха пред него с наведени глави като двойкаджии пред черната дъска.  

 

" Рязко нараства опцията да получите политически кабинет ", предизвести президентът Радев.

 

Кирил Петков и Николай Денков пренебрегнаха забележката на президента, а вместо това Кирил Петков помоли изборите да бъдат планувани 2 в 1: " Няма да участваме в договаряния за трети мандат, сподели Кирил Петков. И помоли президента да постави старания изборите да бъдат 2 в 1 - за европейски и народен парламент. Най-малкото, да не се заплащат 100 милиона в допълнение ".

 

Много е късно за такава молба. Аз приканих да не се подхващат недомислени промени в конституцията, само че вие ги направихте. Направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат лимитирани, отговори внезапно Румен Радев.

 

" Ще направя всичко допустимо съставянето на служебния кабинет да не прерастне в конституционна рецесия, само че вие направихте всичко допустимо пълномощията да бъдат лимитирани също и за времевите параметри за идващите избори ", отвърна Румен Радев.

 

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на идващия ден Мария Габриел върна изпълнена директория с имената на министрите. Въпреки това единодушие по тях по този начин и не беше реализирано. Габриел отдръпна декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление в понеделник. 

 

На 25 март Народното заседание гласоподава завършек на първия мандат на Мария Габриел за съставяне на държавно управление. Депутатите приеха отхвърли ѝ да бъде министър председател, откакто ръководителят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на Народното събрание.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР