Премиерът на Тайланд Срета Тависин заяви пред Reuters, че сега

...
Премиерът на Тайланд Срета Тависин заяви пред Reuters, че сега
Коментари Харесай

Премиерът на Тайланд търси път за преговори с Мианмар

Премиерът на Тайланд Срета Тависин съобщи пред Reuters, че в този момент е добър миг за започване на договаряния с Мианмар , защото съгласно него военният режим, който завзе властта в страната с прелом през 2021 година, отслабва.

" Сегашният режим стартира да губи известна мощ ", уточни Тависин в изявление през вчерашния ден и добави: " само че даже и да губят, те имат силата, те имат оръжията. Може би е време да протегнем ръка и да сключим договорка. "

Тайландският министър председател заяви, че възнамерява да беседва вътрешно на следващия ден с пет или шест души на основни позиции , измежду които са министри от кабинета на Мианмар, висши военни и чиновници по сигурността. По негови думи задачата е да рационализира държавните политики на съседката на Тайланд.

Срета Тависин също уточни значимостта на Мианмар за Тайланд. Премиерът, дружно с други тайландски чиновници са разговаряли с разнообразни заинтригувани лица в Мианмар и интернационалните сътрудници, в това число Китай и Съединени американски щати.

" Страната, която може да завоюва най-вече, в случай че Мианмар стане единен, кротичък и проспериращ, е Тайланд ", разяснява още Тависин.

Припомняме, че гражданската война в Мианмар продължава. На 6 и 7 април съюзнически групи срещу военната хунта , подкрепяни от про-демократично редом държавно управление, са лишили контрола над няколко военни поста и градове , в това число елементи от основен град на границата с Тайланд.

Бунтът против държавното управление е огромно предизвикателство за хунтата в Мианмар, която провежда

Допълнително, Тайланд преследва голям брой задължения с Мианмар, откогато министър председателят Срета Тависин пристигна на власт през август предходната година. Това включва по филантропична самодейност , за проправянето на път за договаряния сред двата враждуващи лагера в страната.

Тайландският парламент е бил хазаин на семинар предишния месец за политическата обстановка в Мианмар, който е включвал появяването на опозиционери, макар възраженията на хунтата.
 Бунтовниците в Мианмар координирали офанзива с дронове над боен щаб
Бунтовниците в Мианмар координирали офанзива с дронове над боен щаб

Нападението е било в столицата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР