Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир подава оставка, за да се

...
Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир подава оставка, за да се
Коментари Харесай

Премиерът на Исландия подаде оставка, кандидатира се за президент

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир подава оставка, с цел да се кандидатира за президент на идните избори през юни, съобщи Агенция Франс Прес.

48-годишната Якобсдотир е отпред на съдружно държавно управление от 2017 година

Трите партии в ръководещата коалиция, в това число нейното Ляво зелено придвижване, реализираха съглашение през 2021 година, което й разреши да остане на власт още четири години след спечелването на парламентарните избори.

„ Реших да подам оставка като министър-председател на Исландия и да се кандидатирам за длъжността президент “, сподели Якобсдотир във видео, оповестено в обществените мрежи.

Президентът „ би трябвало да разпространява по постоянен метод главните полезности, върху които е построено исландското общество... както вкъщи, по този начин и на интернационалната сцена “, добави тя.

„ Смятам, че опитът ми в политиката би могъл да се употребява добре в тази работа “, акцентира Якобсдотир.

Сегашният президент Гудни Йоханесон, който е на поста от 2016 година, разгласи по-рано тази година, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Родена в семейство на учени и парламентаристи, Якобсдотир е втората жена, която заема премиерския пост в Исландия.

Тя се радва на огромна известност в страната, за разлика от политическата си партия. Нейната коалиция е съсредоточила втория си мандат върху проблемите на климата.

Тя също трябваше да се оправи с възобновяването на вулканичните изригвания, които постановиха серия от евакуации на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР