Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе бе на официално посещение в

...
Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе бе на официално посещение в
Коментари Харесай

Ердоган дава рамо на Грузия

Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе бе на публично посещаване в Турция, където организира диалози с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Последният път, когато водачите на Грузия и Турция се срещнаха, бе през есента на 2023 година

Тогава Ердоган беседва с предшественика на Кобахидзе Иракли Гарибашвили в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Ако приказваме за двустранни визити на високо равнище, последният път, когато министър-председателят на Грузия посети прилежащата страна, беше през 2021 година

Между другото, това е значим колорит. Контакти на най-високо равнище сред двете страни, макар нарасналото засищане на съветски и задгранични анализатори с полемики за триумфа на потреблението на така наречен „ мека мощ “ от Анкара във връзка с Тбилиси, прекосяването през територията на Грузия от Азербайджан до Турция на стратегическата енергийна връзка Баку - Тбилиси - Джейхан, газопроводът Баку – Тбилиси - Ерзерум, железопътната линия Баку – Тбилиси - Карс, развиването на двустранните търговско-икономически връзки, преценките за появяването на съвсем военно-политически съюз на Азербайджан-Грузия-Турция, не са придобили систематичен темперамент.

Причината е, че Грузия, изгубила надзор над Абхазия и Южна Осетия след войната с Русия през август 2008 година, стартира да се сблъсква с фактора на „ пълзящата агресия “ на Турция в редица свои райони (Аджария, Самцхе-Джавахети, Квемо Картли и Кахетия).

В същото време, имайки поради сложната икономическа обстановка в Грузия, Турция се поставя и залага на първо място на стопанската система като основа на своите „ планове “, макар че по някаква причина турците не са създали съществени вложения в индустриалния бранш в Грузия до момента.

Следователно, намирайки се в „ геополитически клещи “, Грузия интензивно се носеше към Запада, употребявайки въпроса за доставката на каспийски енергийни запаси на западния пазар, заобикаляйки Русия, в своя изгода, действайки като мост сред Кавказко-Каспийския и Средния Източни региони.

Смяташе се, че в сходна скица Западът може да стане поръчител за нейната сигурност и непоклатимост. Ето за какво контактите на най-високо равнище сред Грузия и Турция постоянно са се определяли от опортюнистични геополитически съображения. И настоящето посещаване на Кобахидзе в Анкара не беше изключение в това отношение.

Факт е, че откакто грузинският парламент одобри закона за задграничните сътрудници, Западът стартира да го заплашва с ограничение на процеса на интеграция в Европейски Съюз и разнообразни наказания, в това число в региона на търговско-икономическите връзки.

Вярно, в това отношение държавното управление на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ към момента не е оповестило смяна във вектора на външната политика на Изток, само че те се приближиха доста покрай „ пресечната линия “. Освен това, в случай че преди Русия беше единствената страна, която изрази морална поддръжка на грузинските управляващи, в този момент и Ердоган съобщи това:

При това той даде обещание да помогне на Грузия да разшири присъединяване си в районната търговия и капиталови действия и да усили комерсиалния оборот сред страните до пет милиарда $.

Освен това, като регистрира салдото на силите в района и ролята и позицията на Русия, приближавайки се към практическото използване на заявения от него формат „ 3+3 ” (Русия, Иран, Турция, Азербайджан, Армения, Грузия) към основаване на система за сигурност в Закавказието без присъединяване на Запада.

Преди това Грузия избягваше да взе участие в работата в тази област, само че в този момент всичко може бързо да се промени и тя може да се трансформира в ефикасен стратегически директен буфер сред Турция и Русия. Турция също е заинтригувана да попречва желанието на Съединени американски щати и Европейски Съюз да засилят военното си наличие и друго въздействие в Черноморския басейн и за постигането на тази цел си сътрудничи с Русия на фона на претенциите за ролята на мощен районен водач.

Позицията се утежнява от обстоятелството, че Русия разполага с всички сили и средства за решение на сходен проблем, както и с разнообразни лостове за напън върху района. Освен това, към този момент образуваните тесни турско-руски стопански връзки лимитират опциите на Турция намерено да маневрира и да работи в ущърб на двустранните връзки. Ето за какво визитата на Кобахидзе в Анкара се оказва навременно и значимо. Грузия се завръща в „ огромната политика “.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8335Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед8524 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед10602 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед98246Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16483 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед98246Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78578„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78039

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР