Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис потвърди в сряда, че страната

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис потвърди в сряда, че страната
Коментари Харесай

Гърция ще търси газ в Йонийско море и край остров Крит

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис удостовери в сряда, че страната му ще възобнови програмата си за търсене на газ на запад и югозапад от Крит и Йонийско море , като част устрема си да се освободи от зависимостта си от съветския природен газ, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

" Вниманието ни ще се върне към евентуалните вътрешни газови залежи на запад и на юг от Крит и в Йонийско море. Трябва на първо място да знаем какви евентуални запаси имаме и дали те са стопански жизнеспособни ", сподели той пред депутатите по време на представянето на държавен проект за диверсификация на енергийния микс на страната.

Планът, сподели той, включва увеличение на вътрешните възобновими енергийни източници , изследване на всевъзможни газови залежи и междусистемни връзки, контрактувани с други страни , като тази, стартирана с Египет.
 Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция
Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Премиерът ще инспектира построяването на сектора в региона на Стара Загора

Тези решения " са гръбнакът на нашия предстоящ народен енергиен микс ", добави той.

Гърция внася към 40% от газа си от Русия и има контракти с Азербайджан и Алжир . Самата тя не създава газ и всички старания за изследване на газ и петрол на територията й са в застой през последните години заради по-ниските цени на петрола.

Съединени американски щати и Англия към този момент, само че Европейски Съюз не посмя В същото време Европейската комисия създаде проект за последователно отричане от съветските енергоизточници до 2030 година

По време на срещата на евролидерите във Версай ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи още по-амбициозен проект според който от 2027 година Европейският съюз ще приключи вноса на съветски газ и нефт. В " Туитър " тя разгласи, че ще предложи проект в тази тенденция в средата на май .

Във връзка с приемането на Декларацията от Версай в сряда за взаимни европейски дейности за справяне с аргументите за проблемите на пазара на газ и за гарантиране на доставките на рационални цени за идната зима и за по-дълъг интервал .

Очаква се водачите на страните от Европейски Съюз да на съвещанието на Европейския съвет тази седмица.

Комисията показа законодателно предложение, с което се вкарва обвързване за ниво на предпазване на газ от най-малко 80% в европейските газохранилища за идната зима, с цел да се подсигурява сигурността на енергийните доставки, което да нарасне до 90% за идващите години.
 Азербайджан усили доставките на газ за Европа
Азербайджан усили доставките на газ за Европа

Трансадриатическият газопровод доближи цялостна мощност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР