Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще участват

...
Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев ще участват
Коментари Харесай

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Премиерът Кирил Петков и основният прокурор Иван Гешев ще вземат участие в чуване в Европейския парламент, проведено на 27 януари от мониторинговата група към LIBE - Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Това потвърдиха и от Министерски съвет, и от прокуратурата. От държавното обвиняване афишират, че Гешев към този момент е на работно посещаване в Брюксел, където през днешния ден и в четвъртък ще организира работни срещи с представители на Европейския парламент.

Прокуратура на Република България е изпратила на членовете на мониторинговата група „ информация за настоящото положение на въпросите, обект на разискване в предишни полемики “.

„ Кирил Петков ще е първият министър председател, който се отзовава на поканата “, прецизират от държавната пресслужба. Днес министър-председателят е ангажиран с чуване в Народното събрание на изключително съвещание за НАТО и рецесията с Украйна.

В Брюксел той ще се срещне с новоизбрания ръководител на Европейския парламент Роберта Мецола, както и с ръководители на политическите групи в Екологичен потенциал.

В чуването в комисията LIBE на Екологичен потенциал ще вземат участие още министърът на правораздаването Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов.

" Изслушването ще даде на новото българско държавно управление и на основния прокурор възможност да изложат проектите си по какъв начин да се излезе от рецесията, в която ГЕРБ вкара България, обвързвана с върховенството на закона. Изслушването е значимо, тъй като Европейската комисия обвързва финансирането на страните членки със спазването на върховенството на закона ", Тя е част от мониторинговата група.

„ Решихме в групата не просто да дадем опция на поканените да изложат авансово готови позиции, а да отговорят на уточняващи в придвижване въпроси - до каква степен правосъдната промяна ще бъде съобразена с рекомендациите на Венецианската комисия, дали промяната няма да се лимитира единствено с лични промени, каква е отговорността на основния прокурор, по какъв начин се противодейства на корупцията по високите етажи на властта ", добави още тя.

Мониторинговата група към LIBE се състои от 14 души – по двама от всяка политическа група в Екологичен потенциал. Заседанието ще бъде при закрити врата на 27 януари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР