Премиерът и външният министър на Ливан помолиха Хизбула“ да не

...
Премиерът и външният министър на Ливан помолиха Хизбула“ да не
Коментари Харесай

Ливанските власти призоваха „Хизбула“ да не отвръща на удара след атаката в Бейрут

Премиерът и външният министър на Ливан помолиха „ Хизбула “ да не отвръща на удара в Бейрут, който докара до ликвидирането на 6-ма членове на „ Хамас “, измежду които и вторият човек в придвижването - Салех Арури. Призивите са за отбягване на по-нататъшна ескалация на напрежението. Израел не е поел отговорност за удара, само че ливанският министър председател упрекна Тел Авив в закононарушение и във въвличането на Ливан в нова фаза на борби. „ Хизбула “ също ни предизвести, че това няма да мине без отговор – или наказване.

02 януари 2024, 19:26

Израел ликвидира зам.-ръководителя на „ Хамас “ при удар с дрон в Бейрут (ВИДЕО)

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб сподели пред Би Би Си, че държавното управление му е разговаряло с „ Хизбула “ в опит да ги убеди да не отвръщат. „ Много сме загрижени, [ливанците] не желаят да бъдат въвлечени, даже Хизбула не желае да бъде въвлечена в районна война “. Той прикани Запада да „ притисне Израел да спре насилието и всички свои дейности, освен в Ливан, освен в Бейрут, само че и в Газа “.

Самият водач на „ Хамас “ Исмаил Хания съобщи след офанзивата с дрон и гибелта на заместника си, че придвижването в никакъв случай няма да бъде победено.

„ Едно придвижване, чиито водачи и създатели падат като мъченици за достолепието на нашия народ и нашата нация, в никакъв случай няма да бъде победено “, съобщи Хания в телевизионно послание. „ Това е историята на съпротивата и на придвижването, което след убийството на своите водачи става още по-силно и по-решително “, посочи той.

Той дефинира нападението като „ терористичен акт “, нарушаване на суверенитета на Ливан и ескалация на израелските враждебни дейности против палестинците.

Иран дефинира удара, при който беше погубен Салех ал Арури, като „ страхлива терористична интервенция “, заяви „ Гардиън “.

Премиерът на Палестинската автономност Мохамад Ибрахим Щайе също осъди убийството на Ал Арури, макар че палестинските управляващи и „ Хамас “ са в спор от 2007 година.

Салех ал Арури е упрекван от Израел, че стои зад многочислени терористични набези през последните десетилетия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР