Премиерът Бойко Борисов и ръководството на МВР се опитаха да

...
Премиерът Бойко Борисов и ръководството на МВР се опитаха да
Коментари Харесай

Борисов и МВР замазват скандален арест на фоторепортер

Премиерът Бойко Борисов и управлението на Министерство на вътрешните работи се пробваха да замажат с извинения и обещания за законодателни промени абсурден арест на столичен фоторепортер. Той бе арестуван и прекара часове в ареста само защото си е разрешил да снима служители на реда по време на работа. Така на Борисов му се събраха доста извинения и пояснения за дейности срещу журналисти единствено за 48 часа. Преди това му се наложи да се разграничи от отстраняването на журналистката от БНР Силвия Великова с репликата " Главанаци! Имам възприятието, че го вършат преднамерено ".

В петък фоторепортерът на " Клуб Z " Веселин Боришев бе арестуван преди протест срещу единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев и прекара една нощ в ареста на Първо районно ръководство в София. Около 17 ч.  в петък той се намирал в градинката на хотел " Рила ", където очаквал началото на митинга, когато видял скупчване на полицейски елементи. Той тръгнал да ги снима, което провокирало груба реакция от представителите на органите на реда, споделя още уеб сайтът. Въпреки че Боришев представил журналистическата си карта, той бил арестуван по Указа за битка с дребното безчинство (УБХД) и отведен в Първо районно ръководство на Министерство на вътрешните работи в София, където прекарал нощта. На другия ден в 14 ч. се е явил пред арбитър в Софийския областен съд и е освободен.

Фоторепортерът е бил арестуван по време на работа, освен това той удостоверил, че е публицист, е показал пред съда бранителят му Николай Хаджигенов. Той напомни, че служителите на реда настояват всякога, че не могат да бъдат снимани, само че това не се отнася до случаите, когато те са на работа. Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.

Първоначално Столична дирекция на вътрешните работи си разреши да пусне анонимно известие, че  " 52-годишен столичанин е бил арестуван за дребно безчинство ". В него се твърди, че " до задържането се стигнало след сигнал за мъж в очевидно нетрезво положение, който наскърбява част от чиновниците на реда, ангажирани с защитата на всеобщо мероприятие, и ги снима с мобилен телефон ". От известието не излиза наяве по какъв начин тъкмо служителите на реда са открили употреба на алкохол. Не се схваща и заради каква причина служители на реда не би трябвало да бъдат снимани, до момента в който са на работа за отразяване в медиите.

Часове по-късно Министерство на вътрешните работи внезапно смени позицията и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов сервира извинения - своите и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Според " Клуб Z " Иванов се съгласил пред основния редактор Светлана Джамджиева, че не е демонстрация на безчинство да снимаш служител на реда по време на осъществяване на служебните му отговорности, както и че Указ 904 от 1963 година за битка с дребното безчинство е морално стар и неудобен 54 години след основаването му. Премиерът Бойко Борисов също разговарял с " Клуб Z " и заречен да провежда дружно с правосъдния министър законодателна самодейност въпросният декрет да бъде модифициран или отстранен.

 

ЗАЛП

" Айде стига с тая независимост, бе! Вие луди ли сте? Полудявате към този момент с тая независимост! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това? “ С тези реплики в ефира на Българска национална телевизия се включи в медийните кавги от последните дни ръководителят на комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. Според Рашидов се прекалява с „ играта “ за свободата на словото, което може да докара до други неприятни последици. Според него при зачестилите митинги за медийната независимост в действителност става въпрос за „ свободия “. Депутатът от ГЕРБ сподели също, че е обезпокоен от обстоятелството, че „ улицата стартира да кадрува “, а след това отговорността се носи от един човек. Бившият министър на културата на няколко пъти акцентира, че отговорността за абсурда в БНР би трябвало да бъде носена от генералния шеф.

В петък за няколко часа за пръв път в историята си стратегия „ Хоризонт “ спря да излъчва ефирно в цялата страна. Като причина бе посочена профилактика, само че импровизирано се разбра, че никой не е приел да смени водещата на утринния блок Силвия Великова. В четвъртък Великова бе отстранена от ефир от и.д. директор на програмата Николай Кръстев. След надигналото се отвращение Великова бе възобновена като водещ и правосъден кореспондент, а Кръстев подаде оставка. Главният прокурор Сотир Цацаров пък подреди инспекция на ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС кой е спрял сигнала на радиото. Той дефинира за наблюдаващ инспекцията своя заместител Иван Гешев, макар че съгласно Силвия Великова тя е отстранена точно поради рецензиите си към него.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР