Премиерът Антъни Албанезе разкритикува Китай за опасна“ среща между китайски

...
Премиерът Антъни Албанезе разкритикува Китай за опасна“ среща между китайски
Коментари Харесай

Албанезе критикува Китай за използването на сонар от военния кораб, който рани австралийски военноморски водолаз

Премиерът Антъни Албанезе разкритикува Китай за „ рискова “ среща сред китайски и австралийски военни кораби, само че отхвърли да каже дали е повдигнал въпроса пред президента Си Дзинпин

ByROD MCGUIRK Associated Press 20 ноември 2023 година, 3:09 ч.

КАНБЕРА, Австралия – министър-председател Антъни В понеделник Албанезе разкритикува Китай за „ рискова “ среща сред китайски и австралийски военни кораби, само че отхвърли да каже дали е повдигнал въпроса в скорошни диалози с президента Си Дзинпин.

Той сподели, че един австралийски водолаз е бил ранен, когато китайски унищожител е употребявал сонар наоколо до австралийска фрегата в интернационалните води предишния вторник.

Министърът на защитата Ричард Марлс сподели в събота, че изрази сериозна угриженост пред Пекин по отношение на небезопасното и непрофесионално държание на разрушителя.

Между срещата и изказването на Марлс, Албанезе беседва със Си в коридорите на Азиатско-тихоокеанската среща на върха на водачите в Сан Франциско.

Albanese сподели в понеделник, че полемиките му със Xi са били частни, а не публична двустранна среща, в която резюметата на наличието се разгласяват. < /p>

„ Не приказвам за персонални срещи в коридорите, полемики, които имам с който и да е международен водач “, сподели Албанезе пред Sky News в офиса на Народното събрание.

„ Това е нещо, което е презрян случай. Ето за какво ние поставихме нашите доста мощни възражения против Китай доста ясно, доста непосредствено през всички подобаващи канали във всички конгреси, които са ни налични “, добави Албанезе.

Опозиционните законодатели упрекнаха Албанезе, че не е повдигнал въпроса за срещата със Си, защото австралийският водач не е желал да рискува да попречва подобряването на двустранните връзки.

“ Още по-слабо водачество от Антъни Албанезе, който наподобява дава приоритет на фотосите със Си Дзинпин пред това да приказва в отбрана на нашия народ. Позорно “, написа в обществените медии почитан опозиционен народен представител Сюзън Лей.

Албанецът неотдавна стана първият австралийски министър председател, посетил Китай от седем години в символ, че връзките са се усъвършенства, откакто съдружното държавно управление на Лей беше отстранено през 2022 година след девет години на власт.

Американската, канадската и австралийската войска се оплакаха неведнъж от това, което споделят са рискови дейности на китайския флот и авиация в западната част на Тихия океан. Анализаторите се притесняват, че конфликт или различен случай може да провокира интернационален случай и да ескалира в спор.

Австралия сподели, че китайският унищожител Ningbo е управлявал своя сонар, до момента в който австралийските военноморски водолази са се опитвали под водата с цел да разчистят риболовните мрежи, които са оплитали витлата на кораба им HMAS Toowoomba. Служители на защитата не прецизират пострадванията или броя на водолазите, само че медиите оповестяват, че ушите на водолазите са били засегнати.

Анализаторите споделят, че сонарът може да аргументи огромни увреждания на меките тъкани на водолази отблизо разстояние.

Австралия споделя, че Toowoomba е уведомила Нингбо, че се организират водолазни интервенции, и е помолила китайците да се пазят.

Но Ningbo се приближи благодарение на инсталирано на корпуса сонарно съоръжение, излагайки водолазите на риск и ги принуждавайки да изоставен водата, споделят чиновници на защитата.

Вестникът на Китайската комунистическа партия Global Times в неделя сложи под подозрение австралийската версия, че Toowoomba е бил в интернационалните води в изключителната икономическа зона на Япония, когато се е сблъскал с Ningbo.

Ако Toowoomba беше покрай китайски острови или китайско военно обучение, австралийският боен транспортен съд щеше да предизвика китайците, сподели неназован боен специалист пред вестника.

Албанезе сподели, че случаят „ нанася вреди “ на връзките на Австралия с Китай.

„ Това беше рисково, небезопасно и непрофесионално от китайските сили “, сподели Албанезе.

___

Намерете повече AP Азиатско-тихоокеанско покритие на https://apnews. com/hub/asia-pacific

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР