Преговорите за коалиционно споразумение между Продължаваме промяната, БСП, Има такъв

...
Преговорите за коалиционно споразумение между Продължаваме промяната, БСП, Има такъв
Коментари Харесай

Преговорите приключиха: Президентът връчва мандата в събота, в понеделник се гласува правителство

Преговорите за съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " завършиха, а съдружните сътрудници форсират гласуването на състава на идващото постоянно държавно управление, което се чака да стане още в понеделник.

Днес в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи, че съдружното съглашение ще бъде подписано до края на деня, а групировката събира подписи, с цел да свика изключително съвещание в понеделник, което да гласоподава състава и структурата на Министерския съвет. Преди това в събота в 10 ч. президентът Румен Радев ще връчи мандата за сформиране на държавно управление на първата по величина парламентарна група " Продължаваме промяната ", чиито планове пък са да го върнат незабавно изпълнен.

Официална гала по подписването на съдружното съглашение няма да има, се разбра през днешния ден от думите на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и претендент за министър председател Кирил Петков. Той разяснява, че това дали водачите на политическите сили ще се съберат дружно да подпишат или поотделно било педантизъм. Източници от договарящия екип потвърдиха за " Дневник ", че ръководителите на " Демократична България " Христо Иванов и Атанас Атанасов към този момент са сложили подписите си под документа, а до края на деня се чака това да създадат водачите на " ИТН " Слави Трифонов и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По-рано през днешния ден социалистите свикаха висшия партиен орган - Националния съвет, на к. Именно възражения от страна на Българска социалистическа партия по част от текстовете в съглашението забавиха преговорния развой, само че, на която бяха утвърдени настояванията на Нинова, от " Продължаваме промяната " оповестиха, че съглашението е готово, а финалният му вид ще бъде обществен.

То планува всеки от съдружните сътрудници да има вицепримиер, а " Продължаваме промяната " ще има двама - Калина Константинова ще дава отговор за ефикасното ръководство, а Асен Василев за еврофондовете и Министерството на финансите. Националният съвет на Българска социалистическа партия утвърди кандидатурата на Корнелия Нинова за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността. От " ИТН " вицепремиер ще е някогашният народен представител от " Реформаторския блок " Гроздан Караджов, който ще е и министър на районното развиване и благоустройството. Кандидатът за вицепремиер на " Демократична България " е Борислав Сандов, който ще поеме министерство на екологията.

Съставът на бъдещия Министерски съвет ще бъде разгласен публично в събота от 13 ч. в постройката на Народното сънрание. Засега няма смяна в разпределението на министерските постове като за " Продължаваме промяната " те ще бъдат 10, за Българска социалистическа партия и " ИТН " - 4, а за " Демократична България " - 3.

Кои са останалите имена в кабинета " Петков ", вижте

Съставът и структурата на бъдещото държавно управление се чака да бъдат гласувани в пленарната зала в понеделник. От " Продължаваме промяната " оповестиха в петък пред медии, че са почнали самодейност за събиране на подписи за свикването на изключително съвещание. По Конституция са нужни 48, а в групата на " Продължаваме промяната " са 67, тъй че това не би трябвало да сътвори компликация. По неофициална информация съвещанието ще се организира от 13.00 часа. За да бъде утвърден бъдещия кабинет, за него ще би трябвало да са дали своят вот 50% + 1 от присъстващите в залата народни представители.

Засега не е известно дали и останалите политически сили отвън бъдещата коалиция биха подкрепили кабинета " Петков ". До този миг само от ГЕРБ са заявявали еднопосочно, че няма да гласоподават " за ". Движение за права и свободи към този момент е декларирало, че Депутатите на " Възраждане " пък не един път са казвали, че не биха дали поддръжка за държавно управление, което утвърждава зеления документ и противоепидемичните ограничения. И защото от " Продължаваме промяната " по-скоро имат позитивно отношение към здравните ограничения, чака се, че депутатите на " Възраждане " ще гласоподават срещу.

Промени до последно

В последните часове преди подписването на съдружното съглашение БНР заяви, че " ИТН " издига на поста външен министър Теодора Генчовска, която оферираше в двата си неосъществени проектокабинета през лятото за министър на защитата. Преди това медийни изявления отреждаха поста за Димитър Гърдев, който повдигна въпроса за поданството на Кирил Петков.

До последно не бяха сигурни и претендентите за министри на левицата. Социалистите отказваха да разясняват имена с аргумента, че това зависи от решението на Националния съвет, който в началото беше плануван за вторник, само че след възражения по т Партийният орган през днешния ден утвърди за министър на труда и обществената политика дългогодишния народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, който беше част и от преговорния екип на социалистите за съдружното съглашение по обществените тематики. Зам.-председателят на парламентарната група на левицата Христо Проданов ще е министър на туризма, а депутатът Иван Иванов - на земеделието. Иванов към този момент има един несполучлив опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 година беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета " Орешарски ", само че беше освободен откакто се разбра, че в предишното е оглавявал клон на групировката СИК в Шумен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР