Преговори за съставяне на кабинет, в които политическите сили да

...
Преговори за съставяне на кабинет, в които политическите сили да
Коментари Харесай

Какво предлагат от ГЕРБ след изборите?

Преговори за сформиране на кабинет, в които политическите сили да търсят единодушие по главните тематики за бъдещо ръководство. Това предложи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на втория ден, откакто партията му завоюва изключителните парламентарни избори и се чака да получи първия мандат за сформиране на кабинет. В името на разговора - Бойко Борисов разгласи, че приема апелите да отстъпи крачка обратно и посъветва водачите на останалите партии да създадат същото. Лидерът на ГЕРБ очерта като тематика номер едно в договарянията отношението към войната в Украйна. Съгласие би трябвало да се търси още за финансовата, енергийната и обществена политика.



След днешната конференция на ГЕРБ можем да кажем, че стартира едно политическо танго, в което да се търси решение, само че не за експертен кабинет, а по-скоро за държавно управление, което да работи по съответна стратегия. От най-голямата партия оферират първо да приказват по тематиките, по които може да се откри необятно единодушие, като прави усещане, че евроатлантически въпрос, като войната в Украйна и даването на оръжие за тази страна е подложен в центъра.

Другите тематики, които ГЕРБ изваждат пред скоба са инфлацията, участието в еврозоната, финансите, стопанската система и енергийната диверсификация.

В първата си изява след изборите водачът на ГЕРБ съобщи, че прави крачка обратно, с цел да даде образец и не слага условия на другите.

" Нито желая да съм министър, нито народен представител, нито министър председател. Моята морална победа е върхът на това, което желаех да се случи - ГЕРБ е първа политическа мощ. Да, морална е успеха. Триумф на мракобесието, което беше приложено към нас ", сподели той.

Борисов предлага работни групи от специалисти на политическите сили определени в новия парламент да беседват по главните тематики, по които може да се откри необятно единодушие. И уточни първите - войната в Украйна, преодоляването на инфлацията, участието в еврозоната, икономическата рецесия и енергийната диверсификация.

" Контактна група - договарящи екипи. Включително ще поканим хора, които са с безспорна известност първо по тематиката, най-важната - анти Путиновата тематика. Ще поканя Плевнелиев, нека се отзове, Соломон Паси. Нека и те да предложат хората, на които държат. Анти Путин, Еврозона, отиваме към енергетиката и диверсификацията - " Газпром " и всичко останало ", сподели Борисов.



Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че за неговата партия няма тематики табу. Подчерта обаче, че диалозите би трябвало да бъдат кардинални и за решения, които дават резултати.

" " Да, България " приказват за правосъдна промяна. Ние сме дали нашата, само че дано да кажат тяхната, ние ще подкрепим тях. Нека да дойдат и да кажат ние предлагаме, това, това и това. Но не ние сме за Бойко Рашков против Гешев. Реформа, в която попадат имена, не е промяна ", сподели Борисов.

Според ГЕРБ тематиката за бюджета и недопускането на натрупването на свръхдефицит е изключително значима и по нея също би трябвало да се приказва в елементи, с цел да се избегне влизането в дългова серпантина.

" Колко е извънредно това, което ни завеща държавното управление на смяната през вчерашния ден още веднъж го демонстрираха пазарите. Вчера отново желаеха 200 милиона дълг. Дадоха им 100 при 4 % рента. Държавата наподобява непоносимо и за интернационалните, а към този момент и за вътрешния пазар. Няма пари в хазната ", сподели той.

Борисов разяснява и декларираната от Кирил Петков и Асен Василев позиция, че " Продължаваме промяната " остават в съпротива.

" Той знае какъв обран бостан е оставил и знае, че който влезе в това ръководство ще понесе чудовищни вреди. Той го знае за това споделя, ние сме афектирани на народа, сложиха ни втори дано, който са си избрали. Дори доста ме учуди Иван Костов през вчерашния ден, вика " ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи да създадат държавно управление ". Абе ти, аз знам, че мразиш народа, чувал съм го персонално от теб, само че до през вчерашния ден обяснявахте, че " Възраждане " са рискови, ти искаш да ги вкараш в държавното управление. Това са безотговорни мнения, сподели Борисов.

ГЕРБ ще поканят на диалози за политики и стратегия всички партии, без предварителни условия. Държат на ясната евро-атлантическа ориентировка.

" Вариант, в който ГЕРБ дружно с Движение за права и свободи или с Янев, с " Възраждане " да ръководи, в случай, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си поръчки, не виждам. Само че не виждам и различен вид за ръководство. Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем и на тях по-късно. И ето ги новите избори ", сподели той.

Според Борисов, в случай че има единодушие по стратегия за ръководство, тогава ще се приказва за министри и министър председател, които би трябвало да бъдат общоприемливи имена.

" С 67 депутати нито те имаха право да имат министър председател, нито ние, в случай че не се откри единодушие. Аз съм подготвен да направя всевъзможни взаимни отстъпки, всевъзможни отстъпки в името на народа. И го споделям от позицията на първа политическа мощ. Никакви искания нямаме като се изключи Рашков не може да е вътрешен министър, просто народът не го избра. Рашков е два пъти по-малко в единия регион, в който се е явил от Ананиев. Два пъти по-малко. Това не е ли пестник. ", сподели Борисов.

Според Борисов най-важно е политиците да създадат опит да успокоят обстановката и първо да намерят единодушие, а по-късно да приказват и по тематиките, които ги разделят.

Формулата, която Борисов предлага през днешния ден към този момент е прилагана по време на Великото национално заседание, когато в изискванията на тежка рецесия беше определен кабинетът на Димитър Попов. Тогава инфлацията беше безусловно побесняла след освобождението на цените, а министър председателят Попов остана в историята с репликата " За Бога, братя, не купувайте! ". Тогава до сформирането на този кабинет се стигна след договаряния сред контактни групи от всички партии във Великото национално събрания - това бяха Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили, Български земеделски народен съюз и Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР