Представянето на изисканата изложба “Dangerous Beauty /Revisited/ в Бургас се

...
Представянето на изисканата изложба “Dangerous Beauty /Revisited/ в Бургас се
Коментари Харесай

Известният меценат и куратор Стефан Стоянов представи най-мащабната изложба на съвременно изкуство в Бургас

Представянето на изисканата галерия “Dangerous Beauty " /Revisited/ в Бургас се трансформира в пърформанс-спектакъл. Експозицията е ситуирана в двете изложбени зали на Центъра за модерно изкуство и библиотека, на ет.0 и ет.4, и показва творби на 31 световноизвестни творци-жени, измежду които са и 10 българки.

Изложбата ще бъде " жива " и непрестанно ще се трансформира, обновява и размества. Предвидено е да се разпилян произведения в коридорите, а също и в отдел " Изкуство ". Това пространство ще се трансформира в една динамична културна среда и всякога ще влияе по друг метод на своите гости. Експозицията ще бъде отворена с работното време на Библиотеката /до 24.00 часа/, което я трансформира в първата в страната галерия, която разпространява изкуството до среднощ. Това стана ясно по време на конференция през днешния ден.

" В Бургас се усещам себе си, аз се влюбих в този град, по тази причина и откриването на тези две знакови изложения, на които съм куратор – “Dangerous Beauty " / “Опасна хубост “/ с публично разкриване през днешния ден и " 347 Suite “, най-голямата серия от офорти на Пикасо с разкриване на 14 юли в КЦ " Морско казино ", не е инцидентно. Моята цел е да събуждам съзнанието на хората тук, да разпространя изкуството измежду младите. Пикасо е общоизвестен талант. “Dangerous Beauty " показва творбите на над 30 надарени дами и се получава същинско културно танго ", показа известният филантроп и куратор Стефан Стоянов по време на среща с медиите в морския град и акцентира поддръжката, получена от кмета на Бургас Димитър Николов.

Експозицията ще бъде открита публично през днешния ден, 12 юли, от 19.00 часа, а входът е свободен.

" От тази година Община Бургас започва нов механизъм, който разшири културното наличие на събитията. Тази галерия е една от деянията, финансирани по този метод ", сподели Диана Саватева - заместник-кмет ‘Култура, туризъм и спорт " в Община Бургас.

Сред експонираните произведения са тези на известните авторки Тамара Де Лемпика, Марина Абрамович и Айдан Салахова.

На срещата участваха още Рамина Салдахан, с която Стефан Стоянов се среща на Венецианското биенале, където са изложени нейни произведения. Тя гостува за първи път в България и показа, че е въодушевена от хората и културата на Бургас.

" Темата " Опасната хубост " символизира нещо, което притегля, само че първо би трябвало да имаш храброст да му се отдадеш ", показа още Рамина Салдахан. Заедно с нея бе Вероника Михалева, 24-годишната художничка е най-младият създател, който взе участие със свои произведения в “Dangerous Beauty " /Опасна хубост /.

“Dangerous Beauty " /Revisited/ е галерия, формирана от дами художници. Произведенията на 31 създатели, измежду които са международно известните Тамара де Лемпика, Габриела декор Хабсбург, Марина Абрамович, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и други, както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургаската аудитория в интервала от 12 юли до 31 август 2022 година Експозицията ще бъде подредена в Културно-образователен център за модерно изкуство и Библиотека, гр. Бургас. Куратор е интернационалният арт дилър Стефан Стоянов, който съставлява известни създатели като Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, АйданСалакова, Зураб Церетели и други

" За първи път в България ще бъдат показани произведения на международно известни създатели като Марина Абрамович, Рамина Салдахан, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са извънредно провокативни създатели, чиито творби постоянно концентрират публичния интерес. Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкоз любопитни, още повече че това е галерия, в която българските създатели също заемат централно място. Бургаската аудитория ще види творбите на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и други – все надарени създатели, чието творчество заслужава да е в центъра на интернационалното изкуство това лято. Причината още веднъж да избера Бургас, с цел да покажа международното изкуство, е че скулптурите на Габриела декор Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската аудитория предходната година, направиха същински възторг. “, описа кураторът на DangerousBeauty /Revisited/ Стефан Стоянов по време на презентацията на другите създатели и създатели в пространствата на Центъра.

Чрез видео съоръжения, фотоси, статуи, живописни платна експозицията DangerousBeauty /Revisited/ ще покаже по какъв начин дамата създател може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с публичните настройки и да употребява силата на феминизма, с цел да реализира задачите си. Жените -творци са спокойни и обрани, само че грациозно и поетично захвърлят оковите като в същото време не разрешават борбите им да бъдат премълчавани. Те творят основно посредством своето минало, с цел да покажат с лекост бъдещето и са признателни за напредъка на феминизма, като с подготвеност актуализират неговата образност.

Изложбата DangerousBeauty /Revisited/, проведена от PublicArtFoundationи ArtAgency се стреми да се сдобри с непримиримото като отхвърля черното и бялото, и увековечава сивото, което в действителност е разковничето на пълноцветния живот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР