Представители на Дружеството на художниците в Плевенкъм Съюза на българските

...
Представители на Дружеството на художниците в Плевенкъм Съюза на българските
Коментари Харесай

От Дружеството на художниците в Плевен проведоха работна среща с ресорния заместник-кмет и отдел „Култура“

Представители на Дружеството на художниците в Плевенкъм Съюза на българските художници (СБХ)и ръководители на галерии организираха работна среща със заместник-кмета с сектор „ Проекти и филантропични действия “,Елина Димитроваи отдел „ Култура “. По време на разговорабяха показани проблемии разисквани съответни предложенияза взаимна работа.

„ Поздравления за всичко, което вършиме и за хубостта, която създавате.Идеята на тазипърваобща среща е в открит диалог даобсъдим проблемите, които имате,иидеитезаначина ни на взаимна активност.Няма да говоримза това какво е било до момента и за какво, желая фокусът на този диалог да бъде върху това какво можем дружно да създадем оттук нататък “, обърна се към присъстващите Елина Димитрова. Тя уточни, че желанието на Община Плевен е изкуството, което се основава в Плевен, да доближава до допустимо най-вече хора.

В последвалия диалог всеки от присъстващитесе представинакратко,след коетоот името на Дружеството на художниците в Плевен съответни хрумвания за съвместнадейностизложихудожникът Николай Неделчев - Кокала, ръководител на Дружеството:

„ Имаме съответни оферти за съвместнадейност, които сме Ви показали документално. Не е загадка, че от много време насам откупките на творбина плевенски създатели, които Община Плевен прави, са малко. Ще се радваме,ако това се промени и получим поддръжката на локалната администрация в тази посока. Тези наши произведения биха могли да се употребяват за представителни цели, за посетители, за награди при осъществяване на шампионати “, посочиНиколай Неделчев-Кокала.

Като друга опция за взаимна работа тойизтъкнажеланието на Дружеството запровеждане надве или три гостуващи изложбина плевенски художнициизвън Плевен. Идеята за първа такавагостуваща изложбае при Дружеството на троянските художници, къдетоплевенски създатели да показват своя галерия в залите на ревюто вс.Орешакпрез месец април.Експозицията е по образеца на Троянското сдружение, което през м. декември 2023 година гостува със своя експозиция в ХГ „ Илия Бешков “в Плевен.

Втората изнесена галерия, за която отДружеството на художниците в Плевеночаква подпомагане от Общината, е вгалерия „ Проф. Теофан Сокеров “ в гр. Ловеч.Уговорката е това присъединяване да се случипрезвтората половина натази година,след м. юли. В Ловеч плевенските създатели плануват да покажат сведен вид на експозицията от с. Орешак.

Третатаизнесена галерия,която Дружеството има предпочитание да осъществя, ев побратимениярумънски градБраила.

Относно изложбите в Плевен, Николай Неделчев-Кокала предложи от името нагилдията да бъде помисленоза актуализираненаразмера на наградата„ Свети Пимен Зографски “, която се връчва годишно при откриването на Есенния салон на всички плевенски художници, проведен от локалната група на СБХ с поддръжката на Общината.

По време на срещата бе коментирано и предложение от Дружествотоварт центровете в Плевенда бъдатобособениместа, където всеки един авторда има възможностда предлага свои картини и произведенияна изкуството за продажба. По този метод плевенчани и гостите на града, които ценят изкуството, ще могат да си закупят картина на плевенски създател.

„ Уважаваме вашия труд и имаме желанието да оказваме помощ. Ще обърнем внимание на всяка едно градивно предложение и рекомендация “, съобщи от името на локалната администрация заместник-кметът Елина Димитрова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР