Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народните представители

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народните представители
Коментари Харесай

ГЕРБ: Кирил Петков е извършил тежки нарушения в Българска банка за развитие

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народните представители Деница Сачева и Теменужка Петкова дадоха ексклузивен брифинг в централата на партията. 
 
Бившият обществен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева показа доказателства, че Кирил Петков е почнал да се разпорежда в ББР още преди Румен Радев да го направи министър.
 
" Кирил Петков прави серия от законови нарушавания свързани с ББР. На 11 май 2021 година Кирил Петков се показва за министър икоомиката, до момента в който е на посещеине в ББР. По-късно той изговаря неистини на нарочни брифинги. Към този миг към 1,4 милиарда лева е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 99% са дребни и междинни предприятия, към този миг. През целия юни се пробва да смъква управлението на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат автограф и щемпел ", сподели тя.
 
" От отговора на служебния министър на нововъведенията и растежа установихме няколко основни обстоятелства и условия. Действително е имало решение на УС да има емисия облигация за над 1 милиарда лева Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура след това е прекъсната, само че единствено с решение на УС на банката, без Надзорния съвет. Става ясно, че управлението на банката е обсъждало догадка тази емисия да не бъде осъществена ", добави Теменужка Петкова.
 
" ББР обмисля да развие облигационната емисия в някъкъв период, по тази причина разпорежда на консултанти и юристи пълномощието да обсъдят всички данни. Взето е решение единствено от УС да бъде прекъсната тази емисия, само че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и авдокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме вреда за 1 млн. лева на държавната банка. ББР заплаща и 560 хиляди лева настрана за консултантски и адвокатски услуги ", акцентира ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 
 
И добави: " Ако по този начин се ръководи държавен запас, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лева без действително да е осъществено желанието на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица? Това е директна вреда за българската страна ", посочи Десислава Атанасова.
 
Тя добави, че е шокирана от тона, с който си приказват някогашните съдружни сътрудници. " Вярваме на институциите и те са тези, които ще открият дали има операции на изборите ", означи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР