Председателят на Народното събрание Росен Желязков подари на вицепрезидента и

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков подари на вицепрезидента и
Коментари Харесай

Росен Желязков подари на вицепрезидента на Индия копие на Тракийското сребърно съкровище от Брегово

Председателят на Народното събрание Росен Желязков подари на вицепрезидента и ръководител на Горната камара на Народното събрание на Индия Джагдийп Дханкхар имитация на Тракийското сребърно богатство от Брегово, предава. 

Тракийското сребърно богатство от Борово се намира в Националния исторически музей в София, само че е най-известният монумент на културата, открит при археологически разкопки на територията на общината. Копие от него може да се види в Русенския исторически музей.

Ритоните пречиствали ритуалната примес от вино и вода, правили я свещена. Изображенията на ритоните също са свещени – компилация от невидимия и забележим свят. Сфинксът е може би най-популярният съд от съкровището. Той възхвалява мъдростта и силата – главата е на жена, тялото на лъв с крила. Вторият ритон е с протоме на кон – свещеното животно на траките, а третият – на бик, симвлоизиращ силата. Образът на бика в тракийската митология се поставял паралелно с този на Великата богиня, той символизирал мъжкото начало в природата и се свързвал с оплодителната сила на слънцето.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР