Председателят на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмит беше награден

...
Председателят на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмит беше награден
Коментари Харесай

Бившият главен равин на Москва беше награден с Международната награда Карл Велики

Председателят на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмит беше награден с Международната премия " Карл Велики " в немския град Аахен, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Еврейските общности в Европа бяха почетени дружно с 60-годишния равин. Наградата има за цел да изпрати обръщение, че еврейският живот принадлежи на Европа и че в Европа не трябва да има място за антисемитизъм, изясни в изказване бордът на шефовете на премията " Карл Велики ".

Голдшмит се застъпва " както никой различен за разговора и превъзмогването на границите сред религиите и народите ", съобщи кметът на Аахен Зибиле Кьопен. Наградата значи и самопризнание за достиженията му и за решимостта да се опълчи на антисемитизма и всички форми на изключване, сподели Кьопен.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек похвали междурелигиозния разговор сред мюсюлмани и евреи, за чието поощряване е спомогнал Голдшмит, съосновател на Европейския мюсюлманско-еврейски лидерски съвет.

Албанският министър-председател Еди Рама също произнесе тирада по време на събитието. Наградата отличава и уговорката на Голдшмит към междурелигиозния продан, да вземем за пример с представители на мюсюлманите и папа Франциск.

Голдшмит е бил основен равин на Москва в продължение на доста години. Той напуща страната след съветската инвазия в Украйна.
Отличието се присъжда за заслуги към Европа от 1950 година насам и се връчват също документ и златен орден. 

Сред получателите са доста някогашни и сегашни държавни водачи: Еманюел Макрон, Доналд Туск, починалият немски канцлер Хелмут Кол, някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън и някогашният английски министър-председател Тони Блеър. Папа Франциск и украинският президент Володимир Зеленски също са получавали премията. 

Наградата носи името на Карл Велики (748-814 г.), чиято империя обгръща огромна част от Западна Европа. Той постоянно е обитавал в Аахен, който в този момент се намира на границата на Германия с Белгия и Нидерландия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР