Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев представи

...
Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев представи
Коментари Харесай

Председателят на КЗП Стоил Алипиев отчете дейността за защита на икономическите интереси на потребителите на туристически продукти

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев показа в Парламента осъществените от Комисията действия за отбрана на икономическите ползи на потребителите на туристически артикули за 2023 и първото тримесечие на 2024 година

Това включва всички проведени от районните дирекции инспекции на туристически обекти в цялата страна, свързани със спазването на условията на Закона за туризма. Целта на акциите е реализиране на предпазен и следващ надзор, както и обезпечаване на оптималната отбрана ползите на потребителите. По предоставените за целия интервал акции са осъществени общо 6 785 инспекции на туристически обекти, формирани са 885 акта и са издадени 360 наказателни постановления.

През 2023 г от Комисията са осъществени 5 391 инспекции - 4 585 от тях са на място, а 806 броя са инспекциите на документи, като въз основата им са формирани 677 акта и са издадени 304 наказателни постановления. Допълнително, по постъпили тъжби и сигнали през 2023 година, са регистрирани 1 141 инспекции на туристически обекти, а в следствие са формирани 171 акта и са издадени 73 наказателни постановления.

Отделно, през 2023 г са издадени 70 бр. заповеди за краткотрайно затваряне на туристически обекти и 4 заповеди за прекъсване на активност. За 2023 година КЗП е установила и 36 случая на даване на услуги от обекти, които не дават отговор на условията за избраната им категория. За нарушаванията са известени категоризиращите органи.

В осъществяване на Програма „ Зима 2022-2023 ", извършена в интервала ноември 2022 г - март 2023 година, са осъществени 2 194 инспекции на туристически обекти в цялата страна. Съставени са 131 акта за открити административни нарушавания.

По Програма „ Лято 2023 ", за месеците от юни до септември, са осъществени 1 073 инспекции и са формирани 160 акта на туристически обекти по Черноморието.

През 2023 година КЗП е издала и 95 заповеди за възбрана използването на нелоялна комерсиална процедура от туристически обекти.

От началото на 2024 година Комисията е направила 1 394 инспекции по предоставени акции, като 1 269 от тях са на място, а 125 са документални инспекции. В резултат са формирани 208 акта и са издадени 56 наказателни постановления. По постъпили сигнали и тъжби на консуматори, от началото на годината са осъществени 154 броя инспекции и са формирани 44 броя акта.

През посочения интервал са издадени и 4 броя заповеди за налагане на насилствена мярка за краткотрайно затваряне на туристически обект и 4 заповеди за прекъсване на активност. За последното тримисечие в комисията са докладвани и 7 случая, при които туристически обекти оферират услуги, отвън условията за категорията им.

В момента районните дирекции на КЗП работят по обмисляне на идните инспекции на туристически обекти през идните месеци и през летния туристически сезон. Кампанията за инспекции по постъпили тъжби и сигнали на консуматори също остава непрекъсната, а дейностите, свързани със санкциониране на нелоялни търговски практики, ще продължат да бъдат приоритет в активността на комисията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР