Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев намира

...
Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев намира
Коментари Харесай

КЗП ще атакува индексирането на цените на мобилните услуги

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев намира клаузата за индексиране на цените на мобилните услуги с темпа на инфлацията за неравноправна.

Той сподели това по време на чуването си пред парламентарната Подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите, само че след серия от уточняващи въпроси. 

Пак в резултат от уточняващите въпроси той уточни, че така наречен " мек метод " за договаряне с мобилните оператори ще се приложи поради постъпило искане от страна на операторите за диалози по отношение на клаузата. Ако не се стигне до единодушие за изменението ѝ чак тогава ще се предложи оповестяване на клаузата за непозволена от самата Комисия за отбрана на потребителите, само че с цел да се разгласи като такава би трябвало да се приготви правна аргументация, която да издържи и на последващата правосъдна процедура. 

Клаузата за индексация дава отговор на европейското и на българското законодателство, разяснява Андреана Атанасова, Алианс на софтуерната промишленост. Клаузата за индексация е изключена от законодателството на Европейския съюз като детайл на договорите, който може да се преглежда като неравноправен. " По гледище на КРС общите условия се разгласяват в титулните уеб страници на операторите с цел да се виждат и по интернет ", уточни тя, оспорвайки че те не се виждат за първи път при подписване на договорите на бързо и на крайник в магазините на телекомите. Доколкото индексацията следва стойност, избрана от Национален статистически институт, тя е ясна и точна и не можем да я променяме, тъй като инфлацията се показва от Национален статистически институт. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР