Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обяви, че той и

...
Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обяви, че той и
Коментари Харесай

Федералният резерв започва да изтегля паричните стимули

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл разгласи, че той и сътрудниците му имат подготвеност да стартират да редуцират покупките на активи по програмата за подкрепяне на националната стопанска система още през ноември и да прекратят напълно покупко-продажбите доникъде на 2022-а. Това е малко по-бърз от предходния цикъл на евакуиране на паричните тласъци през 2014-а, който продължи 10 месеца. 

Пауъл обясни желанията на американските централни банкери по време на конференцията след следващото публично заседание на паричните стратези на 21 и 22 септември. На него те взеха решение да оставят без смяна базовата рента на страната - в диапазона сред нула и 0.25 %. И да продължат да купуват държавни облигации и обезпечен с ипотеки агентски дълг в досегшаните количества от 120 милиарда $ на месец. Вотът им е бил единодушен. 

Обявеният старт на редукциите съответствува със идващото събиране на паричния комитет на Федералния запас на 2 и 3 ноември, само че с ангажимента, че началната дата и скоростта на процеса " не са заковани " и подлежат на преразглеждане в сходство с възможна смяна на икономическата картина. 

Изявлението на Пауъл се проучва " под лупа " от вложителите и от Белия дом. Неговият мандат отпред на щатската централна банка изтича през февруари и президентът Джо Байдън би трябвало да реши през есента дали да го номинира още веднъж за този пост.

Освен поръчката за евакуиране на програмата за парично подкрепяне на националното стопанство, паричните специалисти започнаха да приказват и за по-ранен старт на прогресивен лихвен цикъл още през идната година вместо през 2023-а. Причина са новите стопански прогнози на Федералния запас, които могат да се обобщават, както следва:

- годишна инфлация от 2.2% през 2022-а и 2023-а;

- 3.8% безработица през 2022-а и 3.5% през 2023-а;

- 3.8% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022-а и 2.5% през 2023-а;

- 1% годишна рента по федералните фондове през 2023-а и 1.8% до края на 2024-а. 

Безработицата в Съединени американски щати се намали до 5.2% през август - много под върховите 14.8% през април 2020-а, само че към момента над миналогодишните 3.5% през февруари преди експлоадирането на пандемията. В тази връзка щатските парични стратези считат да поддържат наоколо до нулата лихвените проценти по федералните фондове " до момента в който изискванията на пазара на труда доближат нива, отговарящи на оценките на паричния комитет за оптималната претовареност ".   

Инфлацията през юли се изкачи до 4.2% годишно - надалеч над целевите 2% на Федералния запас. Мнозинството банкови специалисти чакат тя да се върне наоколо до 2% откакто бъде преодоляна рецесията в доставките, въпреки че някои показват бързия ценови растеж като задоволително съображение за по-ранно начало на прогресивен лихвен цикъл.

Пазарите реагираха разнопосочно на решенията на американските централни банкери: щатските борсови показатели изгубиха извоюваното преди съвещанието, а доходността на десетгодишните щатски облигации се увеличи.

Щатският $ нарастна за малко под 1.17 за едно евро, само че бързо се върна малко над тази котировка. Валутите на разрастващите се азиатски пазари отслабнаха към зелените пари, като тайландският бат падна до най-ниската си цена за последните четири години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР