Предпроектното проучване за изграждането на трети мост на р. Дунав

...
Предпроектното проучване за изграждането на трети мост на р. Дунав
Коментари Харесай

EK одобри 7 млн. евро за бъдещия „Дунав мост 3“

Предпроектното изследване за построяването на трети мост на р. Дунав (втори при Русе) е измежду утвърдените планове за финансиране по линия на военния съставен елемент на Механизма за съгласуваност на Европа. Европейската комисия заяви в сряда, че бъдещият Дунав мост 3 сред България и Румъния ще получи 6.9 млн. евро. Преди това обаче би трябвало всички страни членки би трябвало да одобрят инвестицията.

Припомняме, че Румъния кандидатства с плана за изследване още през декември предходната година. Именно поради това като координатор на инвестицията в документите на Европейска комисия е записана румънската Национална административна компания за пътна инфраструктура.

Споменава се, че планът ще включва предпроектни изследвания и планове за създаване на пътен мост с железопътен вид над р. Дунав, при Гюргево – Русе, и достъпът му от двете страни. Дължината на моста ще бъде 2 км, като ще има инфраструктура за достъп от към 15 км от румънска страна и на 15 км от българска.

Финансовото присъединяване на Европейски Съюз е под формата на безплатни средства, съфинансиращи 50% от общите възможни разноски за изследването. Така на процедура останалите 50% би трябвало да бъдат обезпечени от България и Румъния.

Мостът ще усъвършенства както транспортната, по този начин и военната подвижност сред България и Румъния “, е записано още.
Другите планове
Европейската комисия поддържа с 807 млн. евро общо 38 плана, които ще модернизират основна транспортна инфраструктура в Европейски Съюз до двойна приложимост както за цивилен, по този начин и за отбранителни цели. Проектите са определени измежду подадените кандидатури по третата покана за оферти в региона на военната подвижност по Механизма за свързване на Европа (CEF).

Резултатите от третата и последна покана за военна подвижност в границите на CEF Transport демонстрират, че има ясна нужда държавите-членки да подобрят двойното потребление на нашата транспортна система ", заяви комисарят на Европейски Съюз по превоза Адина Валеан.

По думите й всички финансирани планове ще допринесат за по-добра европейска инфраструктура и ще завършат изчезналите връзки както за военна, по този начин и за гражданска приложимост.

Нейните мнения бяха повторени от шефа на Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) Палома Аба Гароте, която съобщи, че Европа се нуждае от транспортна инфраструктура с двойна приложимост, с цел да усъвършенства своята военна подвижност.

Тези нови 38 плана ще подобрят стратегическата инфраструктура, както и TEN-T мрежата, по този начин и военната мрежа на Европейски Съюз и способстват за сигурността и защитата на нашия континент. “

Някои образци за планове по тази покана включват създаване и модернизиране на железопътни линии, модернизиране на пътни сектори от мрежата и възстановяване на инфраструктурата с двойна приложимост в морските пристанища, летищата и вътрешните водни пътища.

Общият бюджет на пакета за военна подвижност на CEF е 1.7 милиарда евро и към този момент е изцяло изразходван след подбора на тези 38 плана.
Следващи стъпки
След като страните членки одобрят тези 38 плана, Комисията ще одобри публично решението за финансиране и по-късно CINEA ще стартира подготовката на споразуменията за безплатни средства с бенефициентите. Превеждането на парите ще се случи, едвам откакто Европейската комисия одобри съответното решение за това.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР