Преди време ви обяснихме какво представляват странните плаващи неща, които

...
Преди време ви обяснихме какво представляват странните плаващи неща, които
Коментари Харесай

Какви са тези шарки, които виждаме, когато затворим очи

Преди време ви обяснихме какво съставляват странните плаващи неща, които от време на време виждате – дребни късчета тъкан, протеинови бучки и червени кръвни телца.

Но очите ни вършат номера и когато са затворени.

Когато пандизите очите си или ги отворите в доста тъмна стая, от време на време може да забележите разнообразни шарки и цветни вихри или даже проблясъци. Някои зрителни разстройства могат да бъдат породени от болести и следователно може да желаете да посетите медицински експерт. Но множеството хора изпитват безвредни зрителни халюцинации със затворени очи, които са резултат от естественото действие на тези органи.

Те се назовават „ фосфени “ и съставляват чувства за светлина, изпитвани от хората, когато няма светлина, която да ги провокира.

„ Очите ни не се изключват в тъмното, а вместо това основават доста слаби вътрешни сигнали, които имитират светлина. Тези сигнали се генерират непрестанно от клетките в задната част на очите ви “, изяснява Катрина Шмид, доцент в Училището по оптометрия и просвета за зрението към Технологичния университет в Куинсланд.

„ Вълните, които виждаме, са резултат от измененията в интензивността на тези кафези. Те могат да бъдат и цветни, тъй като клетките в очите, които разпознават цветовете, също демонстрират тази интензивност. Сигналите по-късно се предават на мозъка и той ги интерпретира. Мозъкът ви не знае, че те не са създадени от същинска светлина, по тази причина си мислим, че виждаме цветни светлини и шарки, които не съществуват. Това е тип заблуда! “

Въпреки че се появяват при здрави хора, те могат да бъдат симптом за проблеми с ретината, като да вземем за пример отлепване, всякакви неврологични положения или че просто сте търкали очите си прекалено много. Можете да предизвикате фосфени (не го правете нарочно), в случай че окажете лек напън върху очната ябълка.

„ Ако това, което виждате, се е трансформирало и светлинните модели са станали доста по-забележими или се задържат по-дълго време “, прибавя Шмид, „ това може да значи проблем “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР