Преди 33 години, на 26 април 1986 г., се случва

...
Преди 33 години, на 26 април 1986 г., се случва
Коментари Харесай

33 години от ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил

Преди 33 години, на 26 април 1986 година, се случва най-голямата нуклеарна злополука в историята на човечеството - избухва четвърти реактор на руския АЕЦ Чернобил.
Причината за случая се крие в опит, целящ да ревизира работата на реактора при затруднени условия. По-специално екипът е трябвало да тества самозахранващата му система.
Учението е подбудено от случай, станал няколко години по-рано, при който израелска ракета удря иракска атомна централа, строяща се със същия вид РБМК реактор.
Персоналът на АЕЦ Чернобил взема решение да имитира повреда в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото ръководство не получават ток извън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да създава ток още няколко часа, задоволителен за личните потребности на реактора. През тези няколко часа личният състав би трябвало да изключи реактора.
При теста ръководещите графитни пръти, които контролират скоростта на нуклеарната реакция, са извадени от дейната зона на реактора над допустимата височина съгласно инструкциите за сигурност. Циркулацията на охлаждащата вода в реактора бива понижена, вследствие на което се образуват парни джобове в тръбите, пренасящи охладителната течност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР