Правителството в Тел Авив гледа с безпокойство към Хага, където

...
Правителството в Тел Авив гледа с безпокойство към Хага, където
Коментари Харесай

Може ли Нетаняху да бъде изправен пред съда в Хага

Правителството в Тел Авив гледа с безпокойствие към Хага, където е седалището на Международния углавен съд (МНС). Твърди се, че още тази седмица съдът може да издаде интернационална заповед за арест на израелския министър председател Нетаняху, също както и на министъра на защитата Йоав Галант и на шефа на израелския общоприет щаб Херци Халеви.

Министър-председателят на Израел вече разяснява възможното наказателно произвеждане пред МНС: Под негово управление Израел в никакъв случай няма да одобри опит на Наказателния съд да подкопае „ правото му на самоотбрана “, написа Нетаняху предишния петък в платформата X.

Какво дело би могъл да заведе Международният съд против Нетаняху?

Международният углавен съд води следствия единствено против обособени персони. Той се задейства тогава, когато лице, заемащо управителни позиции, е обвинено за отговорност по някое от следните четири съществени типа закононарушения: геноцид, тежки военни закононарушения, закононарушения против човечността или нападателна война.

Съдът в Хага в действителност още от 2021 година проверява хипотетични военни закононарушения, осъществени от виновни лица в Израел. Подобни разследвания се водят и против бойци на Хамас. Освен това текат следствия за прояви на принуждение от страна на израелски заселници на Западния бряг на река Йордан.

В това отношение би трябвало да бъдат регистрирани и последните развития във войната в Близкия изток. Тя стартира, откакто на 7 октомври 2023 година ислямистката формация Хамас уби към 1200 души в Израел и взе над 240 заложници в линията Газа. Хамас се дефинира като терористична организация от редица западни страни, измежду които са членките на ЕС, както и САЩ.

Оттогава насам в следствие от ответните израелски военни акции, по данни на Хамас, са избити повече от 34 000 души в линията Газа. Тези данни няма по какъв начин да бъдат тествани от самостоятелни източници.

Кога Международният съд може да проверява израелски жители?

Принципно Международният углавен съд (МНС) може да се задейства единствено тогава, когато страни не желаят или не могат да се заемат с гонене на някои от изброените нагоре закононарушения на национално равнище. Това, че израелските съдилища могат да заведат наказателно произвеждане против премиера, негови министри или армейското управление е необикновено не на последно място поради водената сега война.

Освен това съдът би трябвало да бъде приет или от страната на причинителя – нещо, което Израел не прави - или от страната, в която са осъществени хипотетичните закононарушения. Второто изискване би могло да се счете за изпълнено, защото палестинските територии са се включили към Договора за МНС. Сред страните, които не признават МНС спадат Израел, Съединени американски щати, Китай, Русия, Индия, съвсем всички арабски страни, както и Иран.

Ако засегнатите области не са сътрудници по Договора на МНС, единствено Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може да разпореди с резолюция следствие на Трибунала. Такъв да вземем за пример бе казусът със Судан и Либия.

Какви последици би имала за Нетаняху интернационалната заповед за арест?

Заповедта за задържане още не е присъда. Тя е на първо време знак, че МНС възприема повдигнатите обвинявания против несъмнено обвинено лице задоволително съществено, че да се заеме с тях. Според уеб страницата на Международния углавен съд заповед за арест се издава единствено в случай че съдиите преценяват, че това е належащо, с цел да се яви съответното лице пред съда, както го изисква правосъдната процедура на МНС. Това се прави също и когато съдиите се притесняват, че обвинените биха могли да попречват делото или да извършат и други закононарушения.

МНС обаче няма лична полиция, която би могла да задържи обвинените, заради което няма възможност членовете на израелското държавно управление в действителност да се изправят пред съда в Хага. Ако бъде издадена интернационална заповед за арест, това доста ще ограничи свободата на напредване на Нетаняху и на неговите министри в интернационален проект. Защото всичките 124 сътрудници по Договора за МНС са задължени да задържат търсените лица на своя територия и да ги предадат на Трибунала.

Поради тази причина руският президент Владимир Путин не участва на множеството интернационалните срещи, откакто МНС издаде против него заповед за арест поради отвличането на украински деца в Русия. Путин пътува единствено в страни, които не признават МНС.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР