Правителството на Демократична република Конго (ДРК) обвини Apple, че използва

...
Правителството на Демократична република Конго (ДРК) обвини Apple, че използва
Коментари Харесай

Демократична република Конго обвини Apple в незаконен експорт на „кървави“ минерали от военни зони

Правителството на Демократична република Конго (ДРК) упрекна Apple, че употребява в продуктите си минерали, получени по противозаконен метод от воюващия източен район на страната. Адвокатите, представляващи ДРК, са изпратили публично уведомление за преустановяване на активността на Apple, като са предизвестили софтуерния колос за евентуални правни дейности, в случай че хипотетичната процедура продължи.

Адвокатите на ДРК настояват, че Apple купува минерали, които са били контрабандно импортирани от ДРК в прилежаща Руанда, където по-късно са изпирани и включени в световната верига за доставки. Според отчет на Агенция Франс Прес тези минерали, в това число калай, тантал, волфрам и злато са извънредно значими съставни елементи за необятен набор от високотехнологични артикули.

В отговор Apple уточни изказвания от своя годишен корпоративен отчет за 2023 година, в който се показва, че напъните ѝ за надлежна инспекция не са разкрили доказателства, че някоя от топилните или рафинериите във веригата ѝ за доставки директно или непряко финансира или облагодетелства въоръжени размирен групи в ДРК или в прилежащи страни.

Какво съставляват „ кървавите “ минерали

Спомняте ли си кино лентата „ Кървав елмаз “ с присъединяване на Леонардо ди Каприо? Представете си, че вместо да продава диаманти, героят на Лео се занимава с редкоземни минерали.

Терминът „ кървясъл “ минерал се отнася главно за минерали, добивани от райони, наранени от спорове, принуждение и нарушавания на човешките права, като да вземем за пример Демократична република Конго.

В случая с ДРК минерали като кобалт и мед, които са от значително значение за технологиите за чиста сила като акумулаторните акумулатори, постоянно се добиват при условия, включващи наложително изселване, полови похищения, палежи и принуждение.

Минералите, добивани от ДРК, постоянно се транспортират до прилежащи страни като Руанда където се „ изпират “, с цел да се избегнат механизмите за контрол, предопределени да предотвратят продажбата на конфликтни минерали. Този развой разрешава на минералите да влязат в световната верига за доставки, където могат да попаднат в артикули, създавани от огромни софтуерни компании като Apple.

Защо Конго упреква Apple, че употребява „ кървави “ минерали?

Обвиненията против Apple идват на фона на продължаващото принуждение и спорове в богатия на минерали район на Големите езера в ДРК, като Руанда е упрекната, че поддържа размирен групировки за надзор на ресурсите в района.

Адвокатите на ДРК настояват, че като употребява минерали от този район, Apple на процедура поддържа верига за доставки, обвързвана с тежки нарушавания на правата на индивида.

Спорът акцентира по-широкия въпрос за етичното доставяне с минерали от райони, наранени от спорове, с опасения за нарушавания на човешките права, контрабанда и употреба на естествените запаси.

Обвиненията против Apple от страна на Демократична република Конго (ДРК) включват изказвания за полово принуждение, въоръжени набези и необятно публикувана корупция в находищата на потребни изкопаеми, които обезпечават материали за продуктите на Apple.

Адвокатите на ДРК настояват, че артикули като Mac, iPhone и други устройства на Apple са „ опетнени с кръвта на конгоанския народ “ заради хипотетичната употреба на минерали от района.

Френски юристи са изпратили публично съобщение до дъщерните сдружения на Apple във Франция и до централата на компанията в Съединени американски щати посредством юрист Робърт Амстердам. Те настояват, че Apple непрекъснато е разчитала на снабдители, които получават минерали от Руанда – страна, упрекната в употреба на естествените запаси на ДРК в продължение на съвсем три десетилетия.

Твърденията на Apple за етично доставяне и провокациите пред нея

Въпреки, че Apple поставя старания за етично доставяне с минерали, юристите настояват, че тези старания са извънредно незадоволителни. Те подлагат на критика Apple, че разчита главно на бдителността на доставчиците си и на външни одити, които може да не се оправят съответно с проблемите във веригата за доставки.

Един от главните механизми, предопределени да подсигуряват доставките на неконфликтни минерали в ДРК, Инициативата за веригата за доставка на олово (ITSCI), е упрекната от Global Witness, че способства за изпирането на минералите от спор, детския труд, трафика и контрабандата в ДРК. Въпреки това освен Apple, само че и компании като Tesla, Intel и Samsung разчитат на тази порочна система.

В формалното уведомление на ДРК до Apple се изискват отговори за минералите, употребявани в продуктите на Apple, в границите на 3 седмици, като компанията е застрашена от правосъдни дейности, в случай че не отговори. Адвокатите удостоверяват, че всички правни благоприятни условия са на масата по този въпрос.

Адвокатите, представляващи ДРК, настояват, че огромните софтуерни компании, в това число Apple носят отговорност за потреблението на минерали, получени от такива обхванати от спорове райони. Те подлагат на критика неналичието на бистрота при снабдяването с тези минерали, като акцентират нуждата от по-голяма отчетност във веригата за доставки, с цел да се предотврати продължаването на нарушаванията на правата на индивида.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР