Повече от година трябва да работи един видинчанин, за да

...
Повече от година трябва да работи един видинчанин, за да
Коментари Харесай

Ненов: България е рекордьор по икономическо неравенство в Източна Европа

Повече от година би трябвало да работи един видинчанин, с цел да догони по приходи софиянци. Това демонстрира първият обширен отчет на Съвета за стопански разбори към държавното управление, съобщи икономистът Пламен Ненов.

„ София пораства приблизително с 6% на година. Това е един впечатляващ растеж на Брутният вътрешен продукт, като се има поради, че през този интервал България пораства приблизително с към 4%. През 2000 година един човек, който получава междинна работна заплата във Видин, би трябвало да работи година и три месеца, с цел да получи междинната работна заплата в София. През 2019 година към този момент са две години”, добави още той.

Икономистът разяснява, че в западната част на Европейския съюз не се следят сходни районни разлики. „ В някои от Източноевропейските страни обаче има такова раздалечаване, само че ние сме рекордьори. Процесът е доста забележим в Съединени американски щати след 2001 година, когато Китай влиза в Световната комерсиална организация. Много от промишлените производства в Щатите усещат конкуренция от китайските артикули и заетостта в избрани райони намалява”, посочи Нинова.

По думите му сходни районни разлики водят до политическо радикализиране на популацията. „ Започва политическа неустойчивост. В Щатите това се следи от президентските избори през 2016 година В Америка този проблем се взима насериозно”, добави специалистът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР