Постоянно се обсъжда темата колко време е добре и колко

...
Постоянно се обсъжда темата колко време е добре и колко
Коментари Харесай

Какво се случва, когато телефонът краде от вниманието към децата

 Постоянно се разисква тематиката какъв брой време е добре и какъв брой не е добре да прекарват децата, залепени за всякакви смарт телефони, таблети, преносими компютри и всевъзможни смарт устройства, и по какъв начин прекомерното боравене с тях се отразява на малчуганите.

 Рядко обаче обръщаме внимание на различен значим аспект от този въпрос, а точно - какъв брой време ние, родителите, прекарваме пред екраните и по какъв начин това се отразява на децата. Това е състояние, при което на процедура родителят участва, само че мисловно той не е разполагаем и детето усеща неналичието му.

Как се отразява това на децата?

Проблеми в общественото им развиване

 Липсата на родителското внимание нормално кара децата да се държат непостоянно, по отношение на пиковете на настроенията си и да им липсва самодейност да вършат каквото и да е. Но то може да бъде и причина за прочувствени проблеми при детето, като те има възможност да се появяват и след по-дълъг интервал от време - към една или две години. Дори доста минимални на пръв взор дейности, като изпращането на текстово известие, могат да повлияят зле на душeвността на децата в дълготраен проект.

Децата се ядосват по-често и се държат зле

Психолозите настояват, че децата се усещат " тъжни, ядосани, ядосани и самотни ", когато родителите им избират смарт телефоните си пред тях. Някои деца стартират да се държат нападателно и даже могат да посегнат на телефона на родителя си и да го счупят, с цел да получат мечтаното внимание. Тази липса на внимание кара децата да се усещат неоценени, ненужни и вреди на самочувствието им.

Децата не виждат родителите си като положителни модели за подражателство

 За доста хора да не ревизират телефона си на всеки пет минути е напряко пагубно. Психолози, провели изследване върху фамилии в заведение за бързо хранене, открили, че 70% от тях са употребявали смарт телефона си по време на хранене. По този метод родителите лишават децата си от опцията да поддържат връзка лице в лице с тях и да ги научат по какъв начин е подходящо да се държат по време на хранене. Когато на децата им липсват тези съществени обществени умения, по-късно в живота за тях може да бъде мъчно да изградят прочувствена връзка с другите хора.

Децата се усещат засегнати, тъй като би трябвало да се борят за вниманието на родителя

 Дори и родителите да обичат децата си безпределно и безусловно, непрекъснатото им занимаване със смарт телефоните изпраща до децата посланието, че те не са мечтани, не са скъпи и постоянно се усещат непотребни. А в избрани моменти стават изключително раздразнителни и гневни, тъй като им се постанова да се състезават за вниманието на родителите си.

Децата стават по-пасивни и отнесени

 Емоционалната връзка сред родителите и техните деца е мощна, само че уязвима. Когато учените вършат проучване върху доста дребни деца - на възраст сред 7 и 24 месеца, при които майките им ненадейно стопират да си играят с тях, с цел да извърнат внимание на телефона си, резултатите са много изненадващи. Малчуганите демонстрират признаци  на стрес и не желаят да опознават ситуацията към себе си, до момента в който майка им се занимава с телефона. И колкото по-дълго майката стояла на телефона, толкоз повече у тях се усилва възприятието за неустановеност и те ставали все по-разсеяни и отнесени.

А когато майка им била подготвена още веднъж да играе с тях, те към този момент не показвали такова предпочитание за това.

Децата имат потребност от обич и внимание и е наша работа като родители да им ги даваме. Разбира се, постоянно се постанова да отговорим на незабавно позвъняване, само че през множеството време, което прекарваме с децата си, е по-добре да оставяме смарт телефоните си встрани и да се любуваме на миговете си дружно. Все отново по този метод бихме могли да помогнем на най-ценните хора за нас - децата, да се трансфорат в щастливи и самоуважаващи се човешки същества.

Инфо: www.dir.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР