Постове във Facebook, съдържащи връзки към таблоидни истории за смърт,

...
Постове във Facebook, съдържащи връзки към таблоидни истории за смърт,
Коментари Харесай

Социалните мрежи и публикациите, които ни карат да се чувстваме з...

Постове във Фейсбук, съдържащи връзки към таблоидни истории за гибел, злополуки и тревожни здравословни признаци, се появяват неведнъж в обществената мрежа полякиня на 30 година, която неотдавна е майка. Йоанна, чието име е променено, с цел да се отбрани персоналното ѝ пространство, също неотдавна е изгубила непосредствен човек и посещава терапевт поради меланхолия и тревога, споделя POLITICO.

" Този тип наличие е един от най-класическите задействащи фактори, които по принцип подхранват тревогата ми и по принцип доста затрудняват лекуването ми ", споделя тя.

Повече от половината от изявленията, придвижени до Йоана от логаритъма на Фейсбук, са свързани с нейните страхове. Това демонстрира разбор, изработен в продължение на два месеца от фондация Panoptykon - организация с нестопанска цел за отбрана на цифровите права, с присъединяване на учен, профилиран в одита на логаритмите, Пьотр Сапиенски. Да кажеш на Фейсбук да скрие препоръчаните изявления наподобява е довело единствено до леко увеличение на количеството на притеснителните изявления, споделя организацията.

През последните години логаритмите на фирмите за обществени мрежи са подложени на все по-голям надзор. Платформата Meta Platforms е в центъра на вниманието, откогато Франсис Хауген упрекна някогашната си компания, че не е съумяла да ограничи нездравословното наличие в платформата си - изказвания, които Meta отхвърля.

Алгоритъмът на TikTok също е обект на безпокойствие поради метода, по който дава пристрастяващи и евентуално рискови рекомендации.

През последните няколко месеца - от ноември, Европейската комисия стартира да ползва закона на Европейски Съюз за контролиране на наличието, Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) - ориентиран към Meta, TikTok и YouTube.

Meta към този момент е получила четири обособени претенции за разяснение на това по какъв начин съблюдава няколко отговорности по DSA, в това число по какъв начин логаритъмът ѝ в Instagram се оправя с разпространяването на нездравословно наличие. Глобите могат да доближат до 6% от световните доходи на компанията.

В Съединените щати 33 щата сплотиха напъните си в края на октомври, с цел да съдят Meta, потвърждавайки, че логаритмите на нейните платформи подмамват потребителите да влизат в дълбоки " заешки дупки ", с цел да усилят оптимално ангажираността си.

Новият разбор, фокусиран върху Йоанна, сподели " последствията от усъвършенстването на логаритмите за ангажираност, без да се дават на хората почивки ", сподели Катаржина Шимилевич, началник на Panoptykon.

През юни 2023 година близо 54% от изявленията, които логаритъмът на Фейсбук сервира на Йоанна, включват наличие за неочаквана гибел на младежи, тревожни физически признаци, заболявания, злополуки и смъртни случаи. През юли към 57% от тези изявления се появяват даже след няколко дни тракване върху " скрий обявата, да виждаш по-малко сходни изявления " на 122 препоръчани изявления. През двата месеца Джоанна е видяла 1 416 тревожни изявления.

 

" Разстроих се, тъй като се почувствах експлоатирана и хваната в капан ", споделя тя и си спомня, че наличието, което провокира паника, продължава да ѝ се предлага, даже когато е споделила на Фейсбук, че желае да вижда по-малко подобен вид наличие.

Бен Уолтърс, представител на Meta, съобщи, че полското изследване е неправилно. " То е с размер на извадката от един човек, неправилно приема, че хората нямат въздействие върху това, което виждат и преглежда единствено един инструмент, до момента в който ние предлагаме доста други способи хората да управляват типовете наличие, които виждат ", сподели той.

Компанията не отговори на въпросите на POLITICO за ограниченията, подхванати, с цел да се подсигурява, че логаритмите за препоръчване на Фейсбук не оферират токсично наличие, нито разяснява в детайли по какъв начин съблюдава условията на DSA.

 

Публикация на Клотилд Гужар в. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР