Последният път, когато България избираше еврокомисар, пред вратата на Бойко

...
Последният път, когато България избираше еврокомисар, пред вратата на Бойко
Коментари Харесай

А шефовете на регулаторите да ги пратим ли на Урсула?

Последният път, когато България избираше еврокомисар, пред вратата на Бойко Борисов имаше опашка. Не единствено тъй като това е позиция с 22 хиляди евро месечна заплата. Това е най-високият административен пост на континента, който контролира десетки хиляди работни места и бизнеси и който седи отлично в CV-то. Този път обаче изборът се случва безшумно и без тълпа.Това едва ли е единствено поради съкратеното време на поста - 1 година. Двете партии, които настояват, че едната ръководи, а другата я поддържа, само че не са коалиция, по този начин и не могат да се схванат кой води и кой следва. Затова и подобен вид видни назначения са изключително комплицирани. Стигна се до новаторската концепция да има двама претенденти, а съдия да бъде персонално ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Последният път, когато България избираше еврокомисар, пред вратата на Бойко Борисов имаше опашка. Не единствено тъй като това е позиция с 22 хиляди евро месечна заплата. Това е най-високият административен пост на континента, който контролира десетки хиляди работни места и бизнеси и който седи отлично в CV-то. Този път обаче изборът се случва безшумно и без тълпа.

Това едва ли е единствено поради съкратеното време на поста - 1 година. Двете партии, които настояват, че едната ръководи, а другата я поддържа, само че не са коалиция, по този начин и не могат да се схванат кой води и кой следва. Затова и подобен вид видни назначения са изключително комплицирани. Стигна се до новаторската концепция да има двама претенденти, а съдия да бъде персонално ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

И до момента в който за еврокомисаря, който въпреки всичко не е изключително значим за вътрешната политика, сходна спогодба работи, това не е вид за десетките места в регулаторите, министерствата, организациите и всички други постове, които би трябвало да се запълнят. Метод за избора им към момента няма, а ГЕРБ и ПП-ДБ не наподобява да разискват изключително доста, както самият водач Борисов избухна в Народното събрание. А от тези назначения зависят европейски заплащания, общински планове, бизнес средата и доста други. В тях е същинската директна, ежедневна власт.

Това подсказва, че същинската неустойчивост за държавното управление занапред идва. Изборът на краткотрайния основен прокурор беше предвестител - в случай че ПП-ДБ са били с илюзията, че разделянето на ГЕРБ от завладените позиции ще е елементарно, то те са си създали сметката изцяло неправилно. И за тези места няма да има външен съдия - Фон дер Лайен няма да пристигна да ги реши.
Реклама Свързани публикации Новият български еврокомисар и какво споделя изборът за новото държавно управление 21 юни 2023, 16:33 Денков & Габриел: Правителството на събраните полюси 25 май 2023, 19:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР