Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за 11-ия пакет

...
Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за 11-ия пакет
Коментари Харесай

ЕС ще наказва страни, помагащи на Русия да заобикаля санкциите

Посланиците на страните от Европейски Съюз се споразумяха за 11-ия пакет от наказания против Русия, заяви шведското ротационно председателство на Съвета.

За първи път става допустимо да бъдат наказвани трети страни, помагащи на Москва да заобикаля наложените й ограничаващи ограничения. Това може да става при положение, че да вземем за пример страни от Средна Азия не съблюдават западните наказания или не могат да обяснят неочаквания скок на търговията със неразрешени артикули, твърди „ Политико “.

Източници в Брюксел прецизираха пред Клуб Z, че се вкарва  възможността за изключителни ограничения, които да бъдат налагани в краен случай. Те включват ограничение на продажбата, снабдяването, прехвърлянето или износа на чувствителни артикули с двойно предопределение и технологии за трети страни, чиято пълномощия е потвърдила, че съставлява продължителна и изключително висока заплаха от потребление за заобикаляне.

Преди срещата на посланиците е публикувана и съпътстваща проектодекларация, написа „ Политико “. Там е разказана процедурата за санкциониране на трети страни.

Документът акцентира нуждата и да се оказват помощ на тези страни да се борят против заобикалянето на глобите, като им бъдат предлагани засилено двустранно и многостранно съдействие и целенасочена техническа помощ.
Какви са ограниченията
• С цел минимизиране на риска от заобикалянето на глобите се вкарва възбрана за пренос през територията на Русия на артикули и технологии, които биха помогнали за усилването на нейната военна и софтуерна мощност или за развиването на бранша на защитата и сигурността. Пакетът уголемява листата от подлежащи на ограничаване артикули, представляващи тази опасност.

• Удължава се срокат на отнемането на лицензите за лъчение в Европейски Съюз на пет съветски медии, следени от кремълското управление. Същото се ползва и със възбраната за препредаване на тяхното наличие.

• Забранява се акостирането в пристанищата и шлюзовете на територията на Европейски Съюз за съдове, извършващи трансферира от един на различен транспортен съд. Товаще става тогава, когато сомпетентните органи имат основателна причина да подозират, че избран кораб нарушава възбраната за импорт на внасяне по море в Европейски Съюз на съветски недопечен нефт или негови артикули  или транспортира същите, закупени на цена, надвишаваща тавана, контрактуван от Европейски Съюз и Г-7.

• 71 лица и 33 формирания са вкарани в черен лист като виновни за действия, измежду които противозаконното депортиране на украински деца в Русия.

• Въвежда се нов аршин за вкарване в лист на физически и юридически лица. Така ще бъде улеснена процедурата за възбрана поради заобикаляне на глобите.

Писмената процедура по одобряването на глобите би трябвало да завърши на 23 юни, оповестиха нашите източници. Това би трябвало да направи Съветът, състоящ се от страните членки на Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР