Пощенска банка обяви в четвъртък, че е приключила покупката на

...
Пощенска банка обяви в четвъртък, че е приключила покупката на
Коментари Харесай

Пощенска банка приключи покупката на БНП Париба Лични финанси

Пощенска банка разгласи в четвъртък, че е завършила покупката на българския клон на френската BNP Paribas Personal Finance след приемането на утвърждение от съответните регулаторни органи в България и Франция., като и тогава, и в този момент страните не оповестяват финансови детайлности по нея.Считано от 1 юни 2023 година комерсиалното дружество и активността на " БНП Париба Лични финанси " (юридически " БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България " ) стават благосъстоятелност на Пощенска банка (с юридическо име " Юробанк България " ), която от своя страна е част от гръцката финансова група Eurobank Ergasias Services and Holdings. Клонът, който е профилиран в потребителско кредитиране, ще резервира своя бизнес модел и ще продължи да работи на българския пазар под марката " ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка " (PB Personal finance by Postbank), оповестяват от новия притежател.

Пощенска банка разгласи в четвъртък, че е завършила покупката на българския клон на френската BNP Paribas Personal Finance след приемането на утвърждение от съответните регулаторни органи в България и Франция., като и тогава, и в този момент страните не оповестяват финансови детайлности по нея.

Считано от 1 юни 2023 година комерсиалното дружество и активността на " БНП Париба Лични финанси " (юридически " БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България " ) стават благосъстоятелност на Пощенска банка (с юридическо име " Юробанк България " ), която от своя страна е част от гръцката финансова група Eurobank Ergasias Services and Holdings. Клонът, който е профилиран в потребителско кредитиране, ще резервира своя бизнес модел и ще продължи да работи на българския пазар под марката " ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка " (PB Personal finance by Postbank), оповестяват от новия притежател.

Френската BNP Paribas Personal Finance влезе на българския пазар през 2007 година (тогава през марката си Cetelem), когато закупи сдружението за потребителско финансиране JetFinance. До началото на 2018 година активността в страната беше под формата на небанкова компания за кредитиране, а от февруари 2018 година тя беше преобразувана в банков клон.


Реклама
Портфейл за близо милиард лв. Към края на първото тримесечие на 2023 година " БНП Париба Лични финанси " е деветнадесетата по мярка банка в страната - с активи за над 989 млн. лева Пощенска банка от своя страна има активи за малко под 17 милиарда лева, което й отрежда четвърто място на българския пазар. Сумарно към края на тримесечието обединените активи на двете институции надвишават тези на настоящия номер 3 по индикатора - ОББ, чието балансово число е 17.8 милиарда лева (вече преименувана на Кей Би Си банк), чиито активи към края на март 2023 година са над 12.5 милиарда лева

Сделката обаче въпреки всичко ще разреши на Пощенска банка да изпревари обединяването ОББ + Кей Би Си банк по различен индикатор - размер на предоставеното потребителско кредитиране, където ще заеме второто място в сегмента. Към края на март 2023 година портфейлът на " БНП Париба Лични финанси " в сегмента е за над 960 млн. лева, а този на новия й притежател - над 2.1 милиарда лева При ОББ и Кей Би Си банк числата са надлежно 1.6 и 1.4 милиарда лева Лидер в сегмента е Банка ДСК с над 6.1 милиарда лева отпуснати потребителски заеми. Уговорката тук е, че при другия колос на локалния банков пазар - Уникредит Булбанк, потребителското финансиране е съвсем напълно изнесено в настрана дъщерно сдружение - " Уникредит кънсюмър файненсинг ".



Нов бранд и бъдещи нови артикули В известието си от Пощенска банка показват, че новопридобитият портфейл " генерира обилни благоприятни условия за кръстосани продажби, както и за внедряване на новаторски цифрови решения за улеснение на клиентите ".
Реклама
Предлаганите досега от " БНП Париба Лични финанси " артикули и услуги ще бъдат непокътнати " в цялостен обсег ", като ще се оферират на актуалните и нови клиенти като продуктова линия " ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank) ". Към портфолиото на банката ще бъде добавена и платформата " Депозити с бъдеще ", която разрешава разкриване и ръководство на депозити напълно онлайн. Към март 2023 година привлечените от " БНП Париба Лични финанси " депозити от физически лица са за близо 180 млн. лева

За момента не се планува консолидиране на двете съществуващи клонови мрежи, като досегашните 44 обекта на " БНП Париба Лични финанси " ще бъдат ребрандирани, само че ще останат обособени и ще продължат да оперират в обособена система.

" Под новия бранд " ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank) " клиентите ни ще продължат да получават многообразие от атрактивни артикули и бързи услуги, с цел да отговорим изцяло на техните упования и високи условия. Креативният метод и новаторските хрумвания са надълбоко заложени в полезностите и на двете компании и това е ключът към ново схващане за банкирането, което споделяме и ще интегрираме в нова Beyond banking идея, предоставяща повече стойност и изгоди за клиентите ", разяснява основният изпълнителен шеф на Пощенска банка Петя Димитрова. Сделка номер 4 Придобиването на активността на " БНП Париба Лични финанси " е четвърто за Пощенска банка след приватизацията й. През по-далечната 2007 година тя купи ДЗИ банк (бивша Росексимбанк), а по-наскоро - българските поделения на гръцките Alpha Bank и Pireaus Bank.

Първата от двете гръцки " сватби " беше оповестена през 2015 година посред пика на дълговата рецесия, обхванала Атина, като Пощенска банка завърши договорката за. Официалната цена не беше оповестена, като през лятото на 2015 година гръцки медии и Reuters писаха, че става дума за символичната сума от 1 евро. През февруари 2016 година пък стана ясно, че Пощенска банка ще вдигне капитала си с 55 млн. евро, тъй че да може да отговори на регулаторните условия, откакто поеме активите на Alpha Bank в България. Две години по-късно, през ноември 2018 година, дъщерната институция на Eurobank Ergasias разгласи придобиването на още една банка с гръцки капитали в страната - " Пиреос ". Това постави завършек на самобитната консолидация на финансови институции с гръцки притежатели на локалния пазар. Тогава платената сума беше 75 млн. евро, а
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР