Пореден митинг срещу проектозакона за чуждестранните агенти се провежда пред

...
Пореден митинг срещу проектозакона за чуждестранните агенти се провежда пред
Коментари Харесай

Спецчасти разпръснаха протест в Тбилиси

Пореден протест против проектозакона за задграничните сътрудници се организира пред грузинския парламент в Тбилиси. По това време Народното събрание разисква проектозакона, който е утвърден от правната комисия на Народното събрание ден по-рано, на 29 април. Депутатите нямаха време да прегледат законопроекта до дъно и взеха решение да продължат процедурата на 1 май. Според Tbilisi life протестиращите са се пробвали да блокират входа на постройката със седяща стачка, само че полицията е употребила мощ против тях. Скоро са почнали и арестувания. Към служителите на реда се включили и чиновници на специфичните елементи.


Лидерът на главната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили е липсващ по време на демонстрацията, след което станало ясно, че е бил подложен на побой. Оказана му е здравна помощ, оповестиха грузинските медии.

Според обявата служителите на реда за битка с безредиците почнали да употребяват пикантен спрей против протестиращите. Също по този начин, по непотвърдена информация, е бил употребен сълзотворен газ. Според сътрудник на ТАСС задържанията са прераснали в конфликти с полицията. Телевизионният канал Rustavi 2 заяви, че към митинга са се включили депутати от опозицията. Телевизионният канал заяви и за конфликти сред протестиращите и полицията.

Проектозаконът " За бистрота на задграничното въздействие " беше импортиран в грузинския парламент от партията " Грузинска фантазия " през март 2023 година Проектозаконът обаче беше отдръпнат заради митинги. В началото на април тази година планът беше импортиран още веднъж. Според законопроекта всяка организация, финансирана от чужбина с повече от 20%, би трябвало годишно да показва декларация за приходите, в която да показва източниците и предназначението на средствата. Онези, които се опълчват на проектозакона, настояват, че той копира съветския закон за задграничните сътрудници./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР