Поради нарасналата заболеваемост от респираторни вирусни инфекции в зимния сезон,

...
Поради нарасналата заболеваемост от респираторни вирусни инфекции в зимния сезон,
Коментари Харесай

Магистър фармацевт Илияна Чукалова: Сезонните вирусни инфекции се овладяват за 3 дни с бърза комплексна антивирусна терапия

Поради повишената заболеваемост от респираторни вирусни инфекции в зимния сезон, взехме решение да потърсим експертното мнение на магистър фармацевт Илияна Чукалова, тъй като хората с нейната специалност са на първа линия в здравното консултиране, още при първите признаци на инфекцията.

Специалист с насъбран 20-годишен опит, маг.- фарм. Чукалова е също и нутриционист, натуропат и здравен съветник в Healee-234504

На базата на вашия опит какви са най-честите неточности, които пациентите позволяват при самолечението си във вирусния сезон?

Широко битува схващането, че простуда се лекува за една седмица, с или без медикаменти.

В сегашния вирусен сезон един от първичните признаци, който доста елементарно може да подминем е лекият дискомфорт в гърлото.

За да предотвратим това, най-хубавото решение, което можем да вземем за себе си е да стартираме съответно лекуване от единствено начало, от появяването на първите признаци.

Пропускайки този значим интервал, постоянно пациента влиза в аптеката с доста по-усложнена клинична картина. Дори и тогава към момента не е късно да се противодейства на вируса с подобаваща сложна антивирусна терапия. В този стадий на задълбочаваща се симптоматика пациентът към този момент упорства за антибиотично лекуване, като си мисли, че то е панацея. Един от най-енергоемките моменти в работата ми е да обясня на тези настоятелни пациенти, че не би трябвало да позволяват неточност номер две, а точно - да включват антибиотик за лекуване на вирусна зараза. Това е неприятна и порочна процедура при лекуване на остри респираторни вирусни инфекции. Упорството в тази обстановка не е от изгода за здравето на пациента.

Третият миг, в които може да се допусне неточност, е подценяването на трите ДДД - отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност. Много е значимо при един болен член от фамилията да се вземат съответни ограничения, с цел да не се популяризира вируса измежду останалите. Адекватната профилактика на здравите е от значително значение.

Имали ли сте случаи, в които се е налагало да коригирате дадена терапия, тъй като е била неуместна?

Още помня първата година от професионалния ми път, когато при мен дойде рецепта с неверно дозиран антибиотик за малко дете. Отказах да отпусна антибиотика по предписаната скица, само че все пак родителят се довери на персоналния си доктор. Това едвам не коства живота на детето. За благополучие, в последните години доверието във фармацевта непрекъснато пораства.

Научиха ли се, като цяло, пациентите да се обръщат към вас - магистър фармацевтите - за консултация?

Част от пациентите посещават аптеките по финансови съображения, защото консултацията с фармацевта е безвъзмездна. Друг е въпросът, че за разяснение на сложен лечебен метод е нужна цялостна и задълбочена консултация, която надвишава времето, което един чиновник може да си разреши, без това да рефлектира върху други клиенти на аптеката. Друга част от пациентите ни посещават, тъй като не им се чака пред лекарския кабинет в тази Covid и обострена от вируси конюнктура, а третата група са от хора, които не са се повлияли от лечението, която ползват. Веднъж получил съответна консултация, пациентът продължава да търси същия фармацевт при всевъзможни други недоволства, тъй като цени високо експертното му мнение.

Как протича една вирусна зараза и какви са най-честите недоволства, с които пациентите идват при вас?

Основните признаци на една вирусна зараза са болки в мускулите, висока температура, кашлица, хрема и други При бактериалните инфекции също има нараснала температура, само че тя е непрестанно висока, без пикове и спадове. Най-сигурния метод да се дефинира етиологията на една зараза, е да се изследва CRP. Важно е да се означи, че доста постоянно погрешно и несвоевременно лекувана вирусната зараза минава в бактериална, само че това не се случва в първите няколко дни от появяването на признаците.

При ниски стойности на CRP e повече от ясно, че инфекцията не е бактериална.

Имате ли специфични рекомендации към пациентите? Кога да вземем за пример би трябвало да се стартира дадена терапия?

Още при първите признаци и допустимо най-скоро, с цел да се редуцира продължителността на болестта и появяването на затруднения. Вземането на навременни ограничения ще докара и до понижено освобождение на свободни радикали и отрови, които са неизбежно разследване от вирусната офанзива. Моята рекомендация към пациентите е и да не бързат да намаляват съпровождащата една вирусна зараза нараснала телесна температура (до 38,5). Точно тя е един от механизмите на имунната система за справяне с една зараза. Поддържайки изкуствено естествена телесна температура посредством антипиретици ние заблуждаваме личния си организъм, че няма проблем и всичко с него е наред.

До каква степен първото средство на избор при вирусни инфекции дефинира хода на протичане на заболяването?

 фотография: Личен архив

Прилагането на сложен антивирусен метод от ден първи може да редуцира времето на боледуване на половина.

Какво може да предложи фармацевтът като първо средство на избор при вирусна зараза?

Моята процедура демонстрира, че най-бърз резултат дава комбинирането на антивирусно лекарство IAD (inosine acedoben dimepranol), висока доза органически цинк (Zn) и органична Фено Чага. Включвам IAD, като част от препоръчваната от мен тройна антивирусна композиция, заради обстоятелството, че това е молекула с потвърдена през годините антивирусна интензивност и профил на сигурност. Винаги предлагам органични добавки пред синтетични, тъй като в тази си форма те са доста по-близки до организма и с изключение на, че ги усвоява пълноценно, приема толкоз, колкото му е належащо.

Имате ли директен опит от използването на лекарства с подобен състав?

Ако имате поради директен персонален опит, това е одобрена композиция, която ползвам, както върху себе си, по този начин и на цялото ми семейство, близки и другари.

Тези лекарства могат ли да се ползват и с останалите симптоматични средства?

Симптоматичните средства, като антипиретици (температуропонижаващи) към този момент изяснихме, че не трябва да се бърза с тях. За всички останали недоволства от вида на хрема, кашлица, драскане и болки в гърлото е належащо симптоматично лекуване, паралелно с подхванатото антивирусно такова.

Може ли умерено да разчитаме на експертното мнение на фармацевта, с цел да преборим бързо и дейно вирусната зараза?

Фармацевтите разполагат с задоволително добър боеприпас от хранителни добавки и лекарствени артикули без лекарско наставление, с които могат бързо да противодействат на сегашните респираторни болести. Единственото изискване е пациентът да потърси навреме тяхната помощ.

Докъде се простират консултативните ви пълномощия и по кое време пациентът би трябвало да потърси профилирана лекарска помощ при вирусни положения?

Фармацевтът е напълно в пълномощията си да предложи надеждна и сложна антивирусна терапия, без лекарско наставление. При съблюдаване на посочените нагоре рекомендации, вероятността да се стигне до затруднения и нужда от лекарска интервенция е доста малко евентуална. Ако по една или друга причина няма усъвършенстване в границите на три дни или настъпи внезапно утежняване на положението, тогава е момента, в който пациентът би трябвало да се обърне към своя персонален доктор за спомагателни проучвания и изясняване на положението.

Апелът ми е да сме виновни към личното си здраве, да реагираме бързо и да щадим здравната система, както и времето на лекарите за по-тежките случаи.

*Кратка характерност на продукта BG/MA/MP-58637/ 13.04.2022

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия доктор. Това включва всички вероятни неописани в листовката на лекарствения артикул нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции непосредствено посредством:Евофарма ЕООД, e-mail: [email protected]

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за приемане на повече информация по отношение на сигурността на това лекарство.

е лекарствен артикул без лекарско наставление за възрастни. Съдържа инозин ацедобен димепранол. Преди приложимост прочетете листовката. А0192/02.08.2021

VRN-interview-pharmacist-chukalova-EWO-BG-01024

Материалът е направен със съдействието на Евофарма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР