Помагат ли хранителните добавки? Вярно ли е, че колагенът подсилва

...
Помагат ли хранителните добавки? Вярно ли е, че колагенът подсилва
Коментари Харесай

Чудодейните хранителни добавки

Помагат ли питателните добавки? Вярно ли е, че колагенът укрепва ноктите и ставите ни, а куркумата предотвратява артрит и подкрепя храносмилането? ревизира някои от изказванията за " чудодейните артикули ":

Те желаят по-хубава кожа, по-здрава коса, по-силна имунна система и повече сила: от ден на ден хора по света одобряват хранителни добавки. Магнезият, витамин С и сие са пазар за милиарди.

" Проблемът е, че доста хора възприемат питателните добавки като тип естествено лекарство и надлежно ги употребяват за лекуване на болести или за облекчаване на разнообразни признаци. Но хранителните добавки в действителност само  допълват градивните съставни елементи , които не получаваме в задоволителна степен през храната ", споделя Ангела Клаузен от Потребителската централа на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, която се занимава с тази тематика от десетилетия.

Ако потребителите купуват хранителни добавки, от които нямат потребност, в най-хубавия случай те харчат ненужно пари. Но някои субстанции даже могат да бъдат нездравословни, в случай че са в остатък - например витамин D, йод или селен.

Хранителните добавки се управляват в доста по-малка степен - точно тъй като не са медикаменти. Те могат да бъдат пуснати на пазара без да бъдат тествани авансово за сигурност, качество и успеваемост. В резултат на това тези артикули не постоянно съдържат тъкмо тези съставки и количества, които са разказани на опаковката. Срещат се и рискови и неразрешени субстанции .

Още по-слабо се следи и информацията, която се разпространява в обществените мрежи за резултата от питателните добавки. Анализ на инцидентно подбрани публикации показа преди две години, че доста от изказванията за тези артикули са погрешни. ДВ направи инспекция на обстоятелствата за три съответни изказвания, свързани с питателните добавки.

По-умни с Гинко билоба, Бакома мониери, L-теанин и магнезиев L-треонат? 

Твърдение:  Във видеоклип, който към този момент е бил гледан около 1,7 милиона пъти, потребителка на TикТок твърди: " Не сте глупави, просто мозъкът ви не е задоволително кръвоснабден, което ви пречи да се концентрирайте и да се концентрирате. Това води и до неприятна памет. " Срещу това тя предлага следните 4 добавки: Гинко билоба, Бакопа мониери, L-теанин и магнезиев L-треонат.

Проверка на обстоятелствата: Не е правилно

За страдание, това е прекомерно хубаво, с цел да е истина. Диетоложката Фридерике Шмидт от Университета в Любек е изгледала видеото. Тя споделя следното:  " Потребителката на ТикТок споменава конкретни механизми от процеса на обмяна на веществата, което на пръв взор наподобява като умело мнение. Но истината е, че ние в действителност не знаем какво тъкмо влияние оказват назованите артикули и дали въобще оказват помощ ".

Така да вземем за пример дамата от видеото твърди, че растителният дестилат Бакопа мониери покачва равнищата на невротрансмитера ацетилхолин в мозъка, което усъвършенства работата на паметта. " Това е пресилено изявление. Защото до момента не е проведено нито едно методологически издържано проучване, да не приказваме за повече от едно, в което на хората да е даван този растителен дестилат, вследствие на което да се е подобрила паметта им. "

" Позоваването на изследвания, които в реалност нямат съвсем никаква научна стойност, е постоянно срещана процедура при рекламирането на хранителни добавки ", удостоверява и Ангела Клаузен. " Често тези проучвания са цялостна злополука. "

Като цяло изказванията на въпросната потребителка на ТикТок могат да бъдат всичко останало, единствено не и научно обосновани. Няма никакви доказателства, че тези " четири най-хубави хранителни добавки " покачват мозъчната активност, както се твърди във видеото.

Куркумата прави чудеса?

Твърдение: Във видеоклип на испански език с над 1,5 милиона гледания се твърди, че куркумата на прахуляк, разтворена във вода, оказва помощ против кожни екземи. Твърди се също, че тя прочиства организма и с изключение на това предпазва от артрит и понижава риска от рак . Подобни изказвания се срещат и на други места. 

Проверка на обстоятелствата: Не е правилно

Въпреки че за куркумата от дълго време се твърди, че подпомага храносмилането, няма проучвания, които да удостоверяват това, споделя Ангела Клаузен от Потребителската централа. Съставката куркумин е била обект на проучвания. Но екстрактите, употребявани във въпросните артикули, които не са тъкмо дефинирани, не съществуват изследвания - т.е. няма извършени проучвания с хора, при които едни да са получили плацебо , а други - ефикасния препарат, и резултатите от които - в идеалния случай - да са били доказани от най-малко още едно изследване, извършено от различен проучвателен екип, изяснява експертката.

Доказано е единствено това, че дестилат от куркума в тъкмо избрана доза има противовъзпалителен резултат в лабораторни условия. Но този резултат може да се свързва единствено с съответния дестилат в съответната доза, а не с куркумата като цяло. И още нещо: резултатите при хората могат да бъдат напълно разнообразни от тези в лабораторията.

И диетоложката Шмидт счита, че не можем да твърдим като цяло, че куркумата винаги помага. Тя напомня, че куркуминът е мощно реактивен.
" Това значи, че в лабораторни условия той си взаимодейства с доста други субстанции. Вероятно поради това се твърди, че е ефикасен против толкоз доста разнообразни болести и болежки. Но към този момент това няма нищо общо с резултата му върху хората ", показва специалистката по вярно хранене.

По-здрави нокти, коса и стави с колаген?

Твърдение: На колагена също се приписват доста позитивни свойства. Според видеоклип, който е станал вирален в обществените мрежи
, приемът на колаген води до по-стегната кожа, по-здрави нокти и допълнителен искра на косата. Той е добър и за ставите, се споделя още във въпросното видео.

Проверка на Дъждовни води: Не е правилно

Колагенът е естествено създаван в организма протеин, който е значим за костите, ставите, мускулите и сухожилията. Затова питателните добавки, съдържащи колаген, са на животинска основа и нормално се извличат от боклуци от кланици. Не е несъмнено обаче до каква степен организмът може да употребява колаген, доставен извън. Според изследване от 2023 година все още има потребност от спомагателни проучвания даже във връзка с най-известния хипотетичен резултат на колагена - подмладяващото му деяние върху кожата.

" Нито едно от тези рекламни изказвания за колагена не е разрешено в страните от Европейски Съюз, минимум пък това за ставите ", споделя Ангела Клаузен. Няма никакви доказателства за това, безапелационна е тя. В тази връзка експертката напомня, че през 2022 година Потребителската централа на Северен Рейн-Вестфалия подаде тъжба и сполучливо се пребори да бъде неразрешен рекламния слоган " Здраве кости и стави " на производителя на " Glow25 Collagen Powder ". Въпреки това в интернет към момента има множество постигни с такова наличие.

Заключение: Потребителите биват мамени

Когато става въпрос за хранителни добавки е мъчно да се прецени кое е неистина и кое - истина. Като цяло обаче изказванията в обществените мрежи нормално са пресилени, недоказани научно или мощно подвеждащи. " В доста случаи виждаме, че хората харчат пари за неща, от които не се нуждаят ", споделя в тази връзка Фридерике Шмидт. " Представата, че можете да извършите нещо за здравето си с няколко капсули или прахчета, е прелъщение за доста хора ", прибавя експертката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР