Полуфиналите и финалите на Евровизия са много важно събитие в

...
Полуфиналите и финалите на Евровизия са много важно събитие в
Коментари Харесай

Си Дзинпин спря дори Евровизия. Как Пекин и Белград поддържат желязна дружба

Полуфиналите и финалите на " Евровизия " са доста значимо събитие в Сърбия. Излъчва ги публичната телевизия, а дни наред преди и след състезанието мненията изместват съвсем всички настоящи тематики по това време на годината.

Но на 7 май вечерта директното лъчение на първия полуфинал на състезанието по малкия екран стопира. Причината е, че по това време в Белград каца самолетът на китайския президент Си Дзинпин, а военните МиГ-29, които го посрещат, и цялата гала би трябвало да бъдат отразени онлайн по публичната медия.



" Тържествената " стратегия обаче надалеч не се изчерпва единствено с директните включвания от посрещането. Излъчено е едночасово студио, наречено " Китай и Сърбия: четвърт век специфични връзки ".

Сред гостите му е преподавателката от Факултета по политически науки Драгана Митрович, която приказва за символиката в визитата на гостите от Китай - на 25-атата годишнина от бомбардировките над китайското посолство в Белград, само че и изяснява, че то идва сега, когато Сърбия е под натиска на Запада поради " недвусмислената си поддръжка за Пекин ".

Под напън тя евентуално има поради опасенията на Европа, че Пекин се пробва да трансформира Сърбия в собствен " троянски кон ", посредством който да разшири въздействието си на Стария континент.

" Китай ясно вижда Сърбия като център за своите вложения и въздействие върху Стария континент, а а от 15-годишното стратегическо партньорство Белград чака сериозна финансова поддръжка, само че и превръщането на Китай във фактор във външната политика на Сърбия, разграничена сред Европейски Съюз и Русия, " написа в навечерието на визитата френското издание Les Echos.

Изборът на Си Дзинпин да посети Сърбия и Унгария след визитата си във Франция съгласно анализатори не е инцидентен.

" Посещението на Париж на 60-ата годишнина от установяването на френско-китайски връзки е алегорично, тъй като Франция е страната, която държи най-вече на автономността на Европа. Но съгласно Китай този жест би трябвало да бъде последван от различен, който да покаже благосклонностите на Пекин към Унгария и Сърбия. Виктор Орбан и Александър Вучич, са единствените европейски водачи, като изключим Владимир Путин, който участват на форума " Един пояс, веднъж " в Пекин през октомври 2023 година

От идването на Си Дзинпин на власт те в никакъв случай не са спирали да му потвърждават своето почитание и непосредственост, не са отказвали китайски вложения и в никакъв случай намерено не са подлагали на критика Китай ", написа в собствен разбор Филип Ла Кор - академик, публицист и откривател на връзките на Китай с останалия свят.

Според него изборът на Сърбия, а и на Унгария, има за цел ясно да покаже, че дневният ред на Китай се дефинира и реализира единствено в Пекин.

" Случаят на Сърбия е изключително забавен, тъй като страната се намира в обстановка на особена взаимозависимост от Пекин: китайците могат да пътуват без визи до Сърбия, китайските артикули са на всички места, потокът от вложения не стопира повече от 10 години, както и военното съдействие сред двете страни. През 2022 година шест огромни транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили, с цел да може да построи " дребна въздушна стена " в балканската страна, " напомня Ла Кор.

Тази проява на мощ от страна на Китай, както е определяна тогава, се случва макар предизвестията на Съединени американски щати да не купуват зенитната система и да се се доставя с въоръжение по западните стандарти, в случай че желае да стане член на Европейски Съюз.

Това обаче не пречи на Белград да купува китайско и съветско оръжие, в това число бойни самолети, танкове и дронове.

Опасенията на Запада са са, че въоръжаването от Русия и Китай може да подтикне Сърбия към въоръжен спор, изключително против Косово, чиято самостоятелност не признават нито Белград, нито Пекин.

Укрепването на връзките сред двете страни в действителност върви паралелно с укрепването на властта на сръбския президент Александър Вучич и ръководещата страната през последните 12 години Сръбска прогресивна партия.

В разгара на пандемията от Covid-19 през 2020 година първите ваксини за Сърбия идват от Китай и от този момент двете страни се кълнат " в желязна дружба " и дефинира настоящето посещаване на китайски водач и първото след 8 години като повратна точка в връзките им.

Преди визитата Вучич го назовава " метод да се вървим в крачка със света и да развиваме най-хубавите връзки между тях ".

Сред общо 30-те съглашения, които се планува да бъдат подписани, с изключение на в региона на търговията и стопанската система, има и такива за съдействие сред Сърбия и Китай в сферите на науката, образованието и нововъведенията.

По данни на сръбското министерство на стопанската система през последното десетилетие китайските вложения в страната са надхвърлили 5 милиарда $. Част от плановете са много спорни: при едни не се съблюдават екологичните условия и се стига до митинги, а при други финансирането е обезпечавано посредством заеми с неразбираеми условия.

Въпреки това изследване от октомври 2023 година сочи, че две трети от сърбите утвърждават китайските вложения, като изключително висок е процентът на младежите, а три четвърти считат Китай за другарска страна.

А в случай че някой се съмнява в приятелското отношение на Белград, може просто да види по какъв начин наподобяват улиците на града няколко дни преди визитата: в центъра на града звучи китайска музика, по улици, булеварди, здания и даже на най-високата кула в града може да се види китайското знаме и изречения на китайски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР