Полицията е извършила няколко ареста в университета Джордж Вашингтон“ /GW/,

...
Полицията е извършила няколко ареста в университета Джордж Вашингтон“ /GW/,
Коментари Харесай

Полицията прекрати про-палестинския протест в кампуса на университета „Джордж Вашингтон“

Полицията е направила няколко ареста в университета „ Джордж Вашингтон “ /GW/, откакто чиновници на реда са разчистили кампуса от пропалестински лагер, оповестява “BBC ”.

Говорител на полицията на Вашингтон е съобщил пред медията, че са осъществени „ няколко ареста “ за набези над служител на реда и нелегално влизане . Студентите от университета се намират в лагера от 25 април. От средата на април до момента пропалестински демонстрации са избухнали в близо 140 американски колежа. Според самостоятелния студентски вестник на университета GW Hatchet:

„ Около 03:30 ч. локално време служителите на реда насочиха трето и последно предизвестие към стачкуващите да се реалокират, като обявиха, че всички, които останат в U-Yard и на сектора от H Street пред площада, ще бъдат задържани. “

Преди това, макар напъните на GW да предложи различно място за митинг , лагерът продължава да съществува и притегля вниманието на хората отвън кампуса. Представители на университета споделят, че не са сигурни какъв брой от стачкуващите са студенти .

„ Въпреки че университетът се ангажира да пази правата на студентите за свободно изложение, лагерът се трансформира в противозаконна активност, като участниците в него директно нарушаваха голям брой академични политики и градски разпореждания “ , се споделя в изказване на GW.

Напрежението набъбна през последните дни, откакто полицията отстрани огромно палестинско знаме , което стачкуващите бяха издигнали над постройка в кампуса. В изказване GW назова издигането на знамето „ нападателен акт на безвластие “ .

Метрополицията съобщи пред “BBC ”, че е имало „ последователно усилване на неустойчивостта “ на митинга и вследствие на това чиновниците са минали към разпространяване на стачкуващите от GW.

„ Ето за какво тази заран, работейки в тясно съдействие с администрацията и полицията на GW, полицията на Метрополитен пристъпи към разпространяване на стачкуващите от кампуса на GW и близките улици “ , се споделя още в изказването.

Полицейската интервенция се организира седмица, откакто шестима републикански членове на Комисията за контрол към Камарата на представителите посетиха лагера в University Yard и приканиха чиновниците да арестуват участващите в него протестиращи. В редица университети в страната се организираха разгорещени демонстрации против войната в Газа.

След нападението на Хамас на 7 октомври и ответната офанзива на Израел студентите започнаха манифестации, седящи стачки, пости, а в последно време и лагери против войната. По данни на “BBC ” след началото на демонстрациите в Колумбийския университет в Ню Йорк на 17 април в 45 щата и Вашингтон е имало пропалестински митинги. Те упорстват техните учебни заведения, доста от които разполагат с големи средства, да се освободят финансово от Израел. Много от тях желаят също по този начин университетите им да прекратят университетските си връзки с израелски институции .

Преди това президентът Джо Байдън съобщи, че хората имат право да стачкуват , само че не и да провокират безпорядък. Във вторник обаче Байдън предизвести, че опасността от антисемитизъм в Съединени американски щати нараства, в това число в колежите, и се включи в разгорещения американски спор за еврейската сигурност, ционизма, свободата на словото и поддръжката за Израел в страната с най-голямо еврейско население след Израел.

Обръщайки се към двупартийната публика на годишното честване в Мемориалния музей на Холокоста в Съединени американски щати , Байдън съобщи:

„ Тази ненавист (към евреите) продължава да се таи надълбоко в сърцата на прекалено много хора по света и изисква нашата непрекъсната зоркост и неприкритост. “

„ Сега сме тук, не 75 години по-късно, а единствено седем месеца и половина по-късно, и хората към този момент не помнят … че Хамас отприщи този гнет “ , добави той и посочи:

„ Аз не съм не запомнил, нито пък вие. И ние няма да забравим. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР