Политическият живот във Варна не е богат на случки, но

...
Политическият живот във Варна не е богат на случки, но
Коментари Харесай

Преди 2 г. настоящият варненски кмет дал държавен хонорар на адвоката си - сега негов заместник

Политическият живот във Варна не е богат на случки, само че пък е много любопитен. А и занимателен. Вчера зам.-кметът Диан Иванов описа пред Дарик радио за дейности и бездействия по два доста забавни проблема, касаещи него и кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ). Първият: взела ли е юридическата адвокатска фирма на Иванов (той е адвокат) държавни пари от регионална администрация, до момента в който регионален шеф бе Коцев; в случай че да - какъв брой, има ли морални терзания и така нататък Вторият: какво ще стане с фамозните шатри в ресторанта на Коцев в Морската градина, поради което Иванов и Коцев спореха с община Варна, до момента в който тя се управляваше от Иван Портних (ГЕРБ).

За незапознатите с политическия живот на Варна са нужни уточнения - най-първото амплоа на Благомир Коцев, доста преди да влезе в политиката, е член на бизнес фамилия. Баща му Рубин Коцев разпростра бизнес в разнообразни сфери, като най-популярната част от бизнеса им е ресторант " Хоризонт " в Морската градина. Иванов пък им бе фамилният юрист, доста доверено лице.

 

И по този начин, откакто през 2022 година Коцев влезе в политиката като регионален шеф, се понесоха информации, че регионална администрация е сключила юридически контракт не с кого да е, а точно с Иванов - въпреки че регионална администрация си има адвокати. ГЕРБ прати сигнал в прокуратурата без да оповестява огромни детайлности. Успоредно с политическата кариера на Коцев, явно виждайки опасност, ГЕРБ прозря, че част от обектите на " Хоризонт " - шатри на поляната до комплекса (държавни парцели), са противозаконни.

 

Районната прокуратура също се заинтересува. Естествено, Коцев и Иванов не считаха, че са противозаконни. Заформи се правосъдно дело за знамение и приказ - Коцев и юристът му Иванов спорят с общината, която малко по-късно... оглавиха като кмет и зам.-кмет - делото продължи и стана забавно по какъв начин ще се съдят със себе си.

По проблема с хонорара Иванов не сподели терзания. Спокойно изясни, че е сключил при регионалния шеф Коцев в качеството си на ръководещ съучастник на адвокатско сдружение контракт за правни съвещания и процесуално посланичество. Сумата - 9800 лева Тя, съгласно обясненията му, е разпределена сред шестима юристи за работа към 6 месеца (мандатът на Коцев в регионална управа).

" Гордея се с работата, която извършихме тогава ", сподели още Иванов. Добави че, по тематиката има много спекулации, дължащи се на черен пиар на ГЕРБ. А и заяви, че като зам.-кмет в община Варна е заварил контракти с адвокатски сдружения за 800 000 лева, подписани от предходната администрация. Така за следващ път стана ясно, че е процедура администрациите да подписват контракти с външни адвокатски фирми, въпреки да си имат правни отдели.

Самият Коцев също е правил изказване във връзка наемането на външна адвокатска фирма, въпреки и индиректно. През август 2022 година, когато се разделяше с регионалната администрация, сподели: " привлякох като съветник една от положителните реномирани варненски адвокатски фирми, която пое отговорностите на чиновниците на администрацията, които целеустремено ни саботираха ". Именно саботажът е моралното съображение за случилото се - остарялата герберска администрация саботира, на помощ идва външна компания, доверена.

Всъщност, хонорарът за адвокатската адвокатска фирма бе единствено част от " пакет сигнали ", който ГЕРБ бе пратила в прокуратурата за работата на Коцев като регионален шеф. За момента липсва информация какво тъкмо е свършила прокуратурата по тях.

Казусът с шатрите пък си е непосредствено смешен. Варненският административен постанови, че разрешението на основния проектант Виктор Бузев (уволнен след това от Портних) за слагане на 10 сламени шатри е незначително. Съответно - би трябвало да бъдат махнати. Решението на съда пристигна паралелно с кметската клетва на Коцев, т.е. процесът до този миг се разви, до момента в който той и Иванов бяха вън от общината. Дружеството " Овърсийз Хоризонт ” апелира, сега следва изговаряне на Върховния административен съд (ВАС).

Следва изненадата - в този момент, към този момент в качеството на ръководители на общината, Иванов и Коцев смятат, че... шатрите би трябвало да бъдат махнати. Поне по този начин излиза от думите на Иванов: " Общината към този момент е изразила своето мнение, което е същото като пред първата инстанция - че шатрите би трябвало да бъдат отстранени ". Но добави, че ще бъдат махнати, в случай че Върховен административен съд постанови същото. В галимацията не е ясно за какво кметът и зам.-кметът чакат Върховен административен съд - нали сами могат да създадат по този начин, че " Овърсийз Хоризонт " да ги махне. Естествено, Иванов посочи, че след встъпването му като зам.-кмет към този момент не е юрист и представител по делото.

" Няма спор в назначението ми като зам.-кмет. Действията ми като подобен го демонстрират ясно и тъкмо, ще работя само в полза на жителите и няма да прислугвам частни ползи ”, заключи Диан Иванов пред Дарик радио.


Инфо: В. " Сега "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР