Погледнати от разстояние, лозята на испанския остров Лансароте показват малко

...
Погледнати от разстояние, лозята на испанския остров Лансароте показват малко
Коментари Харесай

Как се прави вино от вулканична пепел - на Лансароте знаят отлично

Погледнати от разстояние, лозята на испанския остров Лансароте демонстрират малко признаци на живот. Обширният черен и пъстър с поредност от конусовидни вдлъбнатини, като отпечатъци от пръсти на митичен колос, притиснати в тъмната земя. Но в случай че се приближим малко, ще забележим, че всеки кратер разкрива лоза в сърцето си.
 Испанският град за ценители и кулинари - супер почивка за доста по-малко пари от Барселона
Испанският град за ценители и кулинари - супер почивка за доста по-малко пари от Барселона

С какво притегля туристите Сан Себастиан

Само на 127 км от Африка, Лансароте е най-източният от Канарските острови архипелаг, завършен от огън, носейки прозвището " Вулканичният остров ". Въпреки че пейзажът постоянно се разказва като лунен, той също провокира мисли за това по какъв начин може да е изглеждала Земята преди появяването на човечеството.

Вулканите в Националния парк Тиманфая избухват за финален път през 1824 година, само че предходната поредност от изригвания, почнала през 1730 година и траяла шест години, трансформира живота на този остров. Лавата покрива една четвърт от региона, унищожавайки села, причинявайки апетит и подтиквайки мнозина да емигрират. Прощалният подарък от бедствието е пълен пласт пикон (вулканична пепел).
 Снимка 665447

Интересното е, че на фона на тази пепел, на остова се прозивежда вино и то от XV век, когато за първи път идват испански колонисти. Остров Тенерифе намира възхитени клиенти даже в Англия - Шекспир отбелязва качествата на продукта в " Хенри IV " част 2: "... имам вяра, че сте изпили прекалено много канарчета и това е отлично търсено вино ", само че за разлика от Тенерифе, жителите на Лансароте правят вино единствено за персонална консумация до изригванията през 1730 година

За малцината издръжливи, които остават след бедствието обаче, необходимостта става майка на изобретението. След като прекопават пикона на ръка, в търсене на обработваемата земя, от която се създават преди това зърнени култури, те откриват, че почвата им към този момент не е подобаваща за тези култури. Лозите обаче могат да оцеляват и даже да процъфтяват, а тайната съставка е самата страховита пепел.
 Снимка 665446

Повечето от международните винарски райони разчитат на минимум 300 мм годишни превалявания, само че Лансароте получава единствено към 150 мм, а постоянно и по-малко. Освен това островът е рутинно блъскан от интензивни попътни ветрове от североизток и би трябвало да се бори и с прашни стихии, които се развихрят няколко пъти в годината, от време на време продължаващи с дни. Пясъкът и почвата от Сахара се увисват в горещия, изсъхнал въздух, трансформирайки небето в възвишен нюанс на сепия и покривайки острова с гъста мъгла. Когато пристигна това време, локалните се майтапят, че някой би трябвало да играе футбол в Мароко.
 Испанското вино херес - мощно обичано и още по-силно ненавиждано
Испанското вино херес - мощно обичано и още по-силно ненавиждано

Една чудесна и доста комплицирана напитка

При тези условия фермерите нямат различен избор, с изключение на да проявят творчество. Тяхното решение е да изкопаят коносовидни хралупи, необятни три метра и дълбоки три до четири метра. След като засаждат лозите си, те ги покриват с пълен слой вулканична пепел и слагат от североизточната страна на всяа от тези дупки ниска полукръгла стена, построена от камъни от лава. Оказва се мъдро инженерство. Формата на конуса събира редкия дъжд и росата и насочва водата към корените на растението, до момента в който пиконът извлича влагата от въздуха и я задържа в почвата, регулирайки нейната температура.
 Снимка 665445

Стените защищават лозята от ветровете и защищават наклонените скатове на коносовидните дупки от ерозия и сриване, като не разрешават пепелта да задуши корените на лозите. И по този начин един винен район се издига от пепелта безусловно. " Тези хора бяха визионери. Имаха способността да се приспособяват ", споделя Елиза Луденя, млад винопроизводител и механически шеф на El Grifo. Създадена през 1775 година, El Grifo е най-старата винарна на Канарските острови и една от 10-те най-стари в Испания. Освен това е една от 28-те настоящи сега винарни на остров с размер на половината от остров Оаху в Тихия океан.
 Силбо гомеро - странният език с свиркане, който още употребяват на Канарските острови
Странният език с свиркане, който още употребяват на Канарските острови

Eдин от най-необичайните и забавни езици

Гроздето, което доминира, е Malvasía Volcánica - бял вид, който се среща единствено в архипелага и се отглежда най-вече на Лансароте, което съставлява 60% от производството на острова. Останалата част е значително композиция от белите сортове Listán Blanco, Vijariego Blanco и Moscatel de Alejandría и алените Listán Negro и Syrah. Някои лозя са на близо 200 години, с помощта на това, че в никакъв случай не са били инфектирани с филоксера - насекомо, което унищожава доста европейски винарни през 1800 година, принуждавайки производителите да присаждат растенията си върху подложките на американски лози, които се оказват по-устойчиви.
 Снимка 665444

Като се има поради местоположението на Лансароте, навръх ръба на 30-ия паралел на север, може да наподобява неуместно да се опитваме да произвеждате качествени виновност, само че първичният пейзаж и непрекъснатите ветрове в действителност оказват помощ, контролирайки температурите и държайки вредителите настрани. " Филоксерата не е вкъщи си в песъчливи почви, а множеството вулканични почви са пепел ", споделя всепризнатият сомелиер Хосеп Рока от El Celler de Can Roca в Хирона, Испания. " Това разрешава на растенията да останат здрави и да създават виновност, които са по-свежи от това, което бихте очаквали от полупустинен климат. "
 Снимка 665442

Рока акцентира дръзката киселинност на най-хубавите бели виновност на острова, с нотки на зелена ябълка и лайм, дружно с жасмин и портокалови цветове. Докато някои дегустатори приказват за минералност на вулканичните виновност, той не е склонен. " Минералността не прибавя аромат; това идва от микроорганизмите в почвата и процеса на ферментация. " Но почвата на Лансароте играе основна роля. " Минералността въздейства върху текстурата на небцето ви, добавяйки тежест, която се усеща в задната част на устата, оставяйки леко горчив свършек. " Резултатът е виновност, които са свежи, добре уравновесени и лесни за пиянство.
 Снимка 665443

Докато Лансароте се дефинира от своя тероар - сумата от изискванията на околната среда, изразени посредством гроздето, има друга също толкоз значима променлива в тази игра и това е човешкият детайл. На въпроса какво прави тези виновност неповторими, всички интервюирани от BBC посочват производителите и техните херкулесови старания да измъкнат плодовете от този неприятелски регион и да ги трансфорат във вино.
 Канарските острови са парадайс за мнозина, само че локалните имат сериозен проблем
" Вашият парадайс е нашата бедност " - какъв е големият проблем с Канарските острови

Какво накара жителите да подхващат гладна стачка

Работата в лозето би трябвало да се прави на ръка. Производителите влизат и излизат от всяко хралупа по една и съща тясна пътека, с цел да избегнат дестабилизирането на коничната конструкция. Когато стартира беритбата в края на юли, гроздето се събира в дребни щайги, при жега 27°C. Трудните условия за развъждане на гроздето са причина от ден на ден хора да се отхвърлят от този поминък. 
 Снимка 665441

Дори в случай че винарните на острова съумеят да привлекат идващото потомство производители, бъдещето евентуално ще донесе повече провокации, като изменението на климата. Въпреки че островът получава по-голямата част от дъжда си през зимата, през последната година е валяло доста по-малко и пустинните ветрове закриват хоризонта все по-често. Въпреки новите провокации, би трябвало да признаем, че ако има аграрни район, който е потвърдил способността си да се приспособява, това несъмнено е Лансароте.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР